latinica  ћирилица
15/06/2024 |  17:17 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Одржан сабор изворног пјевања

У мјесту Тилава у општини Источно Ново Сарајево, данас је одржан Сабор изворног пјевања на којем је наступило 20 културно-умјетничких друштава и група изворног пјевања.
Источно Ново Сарајево - одржан Сабор изворног пјевања - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево - одржан Сабор изворног пјевањаФото: СРНА

Овај догађај је прилика да се очува и пренесе традиција српског народа на млађе генерације, а уједно и завршна манифестација у оквиру обиљежавања крсне славе општине – Спасовдана, рекао је Јован Катић, начелник Источног Новог Сарајева.

- Ово је била прилика да се окупимо у једној од мјесних заједница општине Источно Ново Сарајево и да све оно што радимо и обиљежавамо не буде само у централном дијелу, него да буду заступљена сва мјеста ове општине - навео је Катић.

Истакао да ова локална заједница у саставу града Источно Сарајево предњачи по броју манифестација различитог типа, а овакви догађаји значајни су за културу и традицију српског народа.

Предсједник Културно-умјетничког друштва Славија Бориша Нишић навео је да 13. пут организују Сабор изворне пјесме, који увијек пада у прву суботу након Спасовдана.

Према његовим ријечима на сабору, који је био ревијалног карактера било је око 120 учесника из неколико општина.

Нишић је истакао да су овакви догађаји прилика и за млађе генерације да се упознају са својом изворношћу и фолклором, који није само коло, већ и пјесма, тканина, фењер, чак и пегла на жар.

- Велики је значај преноса знања о нашем постојању на овим просторима да би се то сачувало за наредне генерације - нагласио је Нишић.