latinica  ћирилица
15/06/2024 |  18:25 ⇒ 18:45 | Аутор: Агенције

Ђукановић неће бити замјеник Столтенберга

Бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неће бити на функцији замјеника генералног секретара НАТО, потврдио је дипломатски извор из Брисела.
Мило Ђукановић (Фото: EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL) -
Мило Ђукановић (Фото: EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL)

Иако су црногорски медији пренијели информацију да би Ђукановић требало да буде у тиму новог генералног секретара НАТО, извор истиче да се о томе тренутно не расправља у Бриселу.

У оптицају је више имена, али међу њима нема Ђукановића, наводе федерални портали.

Иначе, од 2014. године водећа личност Алијансе је Јенс Столтенберг, који је 2022. и 2023. године добио повјерење за по још једну годину на функцији, а мандат му траје до 1. октобра ове године.

Како су извјестили свјетски медији, у Алијанси су сагласни да га замијени Марк Руте, бивши холандски премијер.

Руте је током својих мандата на мјесту лидера Холандије био оријентисан за ЕУ и НАТО, а имајући у виду његове добре односе с лидерима кључних земаља Алијансе, његово именовање је оправдано. 

Према правилима НАТО, замјенике у координацији са генералним секретаром бирају чланице Алијансе. Иако је у оптицају много имена, међу њима нема Миле Ђукановића.

Иначе, његова странка ДПС остала је без власти 2020. године, док је Ђукановић изгубио на предсједничким изборима у мају прошле  године од Јакова Милатовића.

Поједини црногорски медији су јављали да се против Ђукановића води истрага, а он тренутно није политички активан.