latinica  ћирилица
15/06/2024 |  19:14 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

На 32 године од страдања у Мостару још један напад на српске повратнике (ВИДЕО)

Навршиле су 32 године су од погрома Срба из Мостара и долине ријеке Неретве. Ни данас, као да за њих нема мјеста у овом херцеговачком граду. Повратнику Драгу Рупару, прије двије вечери, у мостарском насељу Ходбина запаљен је аутомобил испред породичне куће. О свему је обавијештена полиција.
Мостар - запаљен аутомобил - Фото: РТРС
Мостар - запаљен аутомобилФото: РТРС

Рупар претпоставља да је аутомобил запаљен иза поноћи. Не може са сигурношћу да тврди да је то урадио комшија Бошњак, с којим дужи период има несугласица. Све је то рекао и полицији. Не боји се, али сумња да је паљевина порука.

- Изгорјела је крпа на ауту, намјерно је палио, онда затакао за браник, па збрисао. Раније није било проблема, док није дошао овај - каже Рупар.

Док се чека резултате истраге, Срби са подручја Мостара обиљежавају годишњицу прогона и убиства чланова породица, без наде да ће бројни икада пронаћи остатке најмилијих. Драгиња Унковић трага за оцем, који је нестао на данашњи дан 1992. године.

- Док сам жива, а поготово моја мајка, никада се нећемо помирити док га не сахранимо - каже Унковићева.

Миленка Брстина још тражи мужа и два дјевера.

- Тужилаштво нијемо ћути, сви ћуте, нема размјена. Живјели смо у Драчевицама, направила сам споменик са двије слике, споменик је празан - каже Брстина.

Славко Тришић успио је да сахрани посмртне остатке сина.

- Такозвана Кандића ограда, ту су га ухватили, пребили, ту је испустио душу, а ја сам га сахранио без главе - каже Тришић.

Од 29 војника и цивила који су мучки убијени на Буни на данашњи дан, још се трага за седам лица. Породице су кивне на институције задужене за овај проблем.

- Војне и цивилне архиве скривају, политичари не дозвољавају да се ово питање ријеши, јер манипулишу људима по тим питањима. Тужилаштво, поред доказа, видео записа и записа, једноставно не употребљава те доказе - каже Аљонка Џелетовић, предсједница ОО Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње.

Када је у питању тражење несталих, Институт за нестала лица БиХ од прошле године, није пронашао ниједно тијело.

- Због тога смо ми на Републичком одбору донијели одлуку да се проба ово питање рехабилитовати на начин да се формира стручно тијело на нивоу Републике Српске и да се тај процес врати на ентитетски ниво, наравно у законском оквиру - каже Исидора Граорац, предсједница Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

На подручју Источне Херцеговине породице трагају за још 81 тијелом несталих, у Републици Српкој за 1.642. У спомен коструници у Невесињу на идентификацију чека 80 цијелих или фрагмената тијела. У знак сјећања на страдале, са моста на ријеци Буни, гдје је, претпоставља се извршен злочин, у воду су спуштени вијенци и цвијеће. Помену погинулим и несталим у Саборном храму, поред чланова породица, присуствовали су представници удружења, локалних заједница из Источне Херцеговине, Града Мостара и Конзулата Србије у Мостару.