latinica  ћирилица
15/06/2024 |  19:20 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Рана жетва обећава добар принос (ВИДЕО)

Упоредо са жетвом јечма, у Семберији и први откоси раних сорти пшенице.
Жетва јечма - Фото: РТРС
Жетва јечмаФото: РТРС

Ратари су задовољни приносом и квалитетом, а очекују и бољу цијену у односу на лани.

Млинари откупљују овогодишњи род, али се још не изјашњавају о цијени. Кажу, колика буде у региону биће и код нас.

Нова жетва, стара прича. Откупна цијена се не зна, иако би вршај јечма био у пуном јеку да га није омела киша, а млинопрерађивачи су већ преузели и одређене количине хљебног зрна чији је принос од 6 до 9 тона по хектару, а влажност до 12 одсто.

Драго Томић, Амајлије код Бијељине, каже да урод изгледа задовољавајуће, али да је то тек почетак и да је ријеч о раним сортама због чега је рано говорити о цијенама.

Љубиша Стевановић, Амајлије код Бијељине, сматра да је ове године род квалитетан и да ће домаћи принос моћи одговорити квалитетом мађарској или било којој другој пшеници.

Калкулишу млинари, али и ратари који ће у зависности од откупне цијене одлучити да ли ће је лагеровати или продати. Кажу, то је мач са двије оштрице.

Драгиша Савић, Трњаци код Бијељине, каже да је у односу на прошлу годину принос много бољи, те да предстоје разговори о цијени. 

Милко Дубајић, Амјалије, сматра да је цијена од 40 марака основица о којој могу да преговарају са млинарима. Истакао је и да би цијена хљеба требало да буде приступачнија. 

На Пољопривредном добру Семберија складиштили су јечам пожњевен са 70 хектара и већ почели пострну сјетву кукуруза. Чим буде задовољавајућа влажност зрна пшенице, пожњаће и овај усјев са 700 хектара.

Никола Крстовић, ПД Семберија, очекује да ускоро разговарају о цијенама, након договора млинара.

Година је, кажу ратари, за пожељети само да их још послужи вријеме до краја жетве. Они који сију на већим површинама ништа не препуштају случају. Уз све предузете агротехничке мјере, осигурали су и усјеве.

Изузев Трњака, Бродца и Балатуна гдје је град "пожњео" дио рода, очекују се приноси од 4,5 до 10 тона по хектару. Цијена још није објелодањена. Јечам је незванично од 35 до 40 фенинга за килограм.

Сретен Вучковић, Одјељење за пољопривреду Града Бијељина, каже да када је ријеч о пшеници да имају најаве појединих откупљивача да ће стартна цијена бити 40 фенинга за килограм, а пратећи стање на берзама пшеница је од 242 до 245 евра по тони.

- Када се узму у обзир подстицаји од 500 КМ од ресорног министарства и постицаји са локалног нивоа од 10 фенинга по килограму долазимо до цијене која ће сигурно бити рентабилна - каже Вучковић.

Јечам је јесенас засијан на 2.500 хектара у Семберији, а пшеница на око 15.000 хектара. Жетва је ове године почела раније петнаестак дана. Чим се вријеме стабилизује, комбајни ће поново у поља да заврше овај најважнији посао.