latinica  ћирилица
16/06/2024 |  16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Закључци самита: За мир у Украјини неопходно учешће и дијалог свих страна

Рат у Украјини изазива "људске патње и разарања великих размјера", али за пут ка миру је потребно учешће свих страна, наводи се између осталог у завршном саопштењу након глобалне Мировне конференцији о Украјини која је одржана у Швајцарској.
Самит о Украјини (Фото:  EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Самит о Украјини (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

Ово саоштење је подржала већина земаља учесница које су присуствовале самиту иако неке нису ставиле свој потпис на документ, попут Саудијске Арабије и Индије, преноси Ројтерс.

- Актуелни рат Руске Федерације против Украјине наставља да изазива велике људске патње и разарања стварајући ризике и кризе са глобалним посљедицама - наводи се у саопштењу са глобалне Мировне конференцији о Украјини.

Упозорава се да свако коришћење нуклеарне енергије и нуклеарних инсталација мора бити безбједно, прописно обезбијеђено, заштићено и еколошки прихватљиво.

- Украјинске нуклеарне електране и постројења, укључујући нуклеарну електрану у Запорожју, морају радити безбједно и под потпуном сувереном контролом Украјине, у складу са принципима ИАЕА и под њеним надзором - наводи се у заједничком саопштењу и истиче да је било каква пријетња или употреба нуклеарног оружја у контексту текућег рата у Украјин недопустива, преноси Укринформ.

У другој тачки саопштења се указује да глобална сигурност хране зависи од непрекидне производње и снабдијевања прехрамбеним производима.

- У том смислу су слободна, потпуна и безбједна комерцијална пловидба, као и приступ морским лукама у Црном и Азовском мору, од кључне важности. Напади на трговачке бродове у лукама и дуж цијеле руте, као и на цивилне луке и цивилну лучку инфраструктуру су неприхватљиви - наводи се у саопштењу.

У трећој тачки се захтијева ослобађање свих ратних заробљеника у предочава да сва депортована и противправно расељена украјинска дјеца, као и сви остали украјински цивили који су противправно притворени, морају бити враћени у Украјину.

- Вјерујемо да постизање мира захтијева учешће и дијалог свих страна. Стога смо одлучили да убудуће предузимамо конкретне кораке у наведеним областима уз даље ангажовање представника свих страна - наводи се у саопштењу учесника Мировне конференције о Украјини које је потписало 80 земаља.

Потврђује се да Повеља Уједињених нација, укључујући принципе поштовања територијалног интегритета и суверенитета свих држава, мора бити основа у постизању свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини.

Предсједница Швајцарске Виола Амхерд изјавила је на конференцији за новинаре послије самита, да је широко учешће показало да је међународна заједница забринута због рата у Украјини.

- Мјесецима (прије конференције) смо разговарали о рату, снабдијевању оружјем и војној подршци. Сада смо разговарали о миру, први пут на једном састанку на тако високом нивоу са толико земаља и организација. Чињеница да се огромна већина држава окупила овдје и сложила о садржају заједничког саопштења конференције Биргенштоку показује шта се може постићи стпљивим дипломатским радом - нагласила је Амхердова.

Мировни самит у Украјини одржан је овог викенда у Швајцарској уз учешће стотинак делегација, али не и Русије која није позвана на скуп.