latinica  ћирилица
17/06/2024 |  09:49 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Мађарски пјесник Иштван Турци добитник награде "Бранко Радичевић"

Престижна међународна књижевна награда "Бранко Радичевић" припала је ове године угледном мађарском пјеснику Иштвану Турцију, одлучио је жири Бранковог кола.
Иштван Турци - Фото: СРНА
Иштван ТурциФото: СРНА

У образложењу жирија, у саставу предсједник Ненад Грујичић и чланови Илеш Фехер, Андреа Беата Бицок и Радмило Радовановић, наведено је да ова награда одлази у руке аутора изразито оригиналног рукописа који доприноси освјежавању поезије на ширем плану.

- Поезија Иштвана Турција поседује лепезу еклектичког сабирања минулог и садашњег, а у исти мах и језичку платформу надвременог и визионарског. Посебну нијансу уметничке вредности чине песме љубавне провенијенције, које говоре о чистом Турцијевом песничком хабитусу - констатовао је жири.

Награда ће Турцију бити уручена 16. септембра у Сремским Карловцима, на свечаном затварању 53. Бранковог кола у најстаријој српској Карловачкој гимназији, најављено је из Бранковог кола.

Мађарски пјесник Иштван Турци /67/ објавио је више књига поезије, аутор је и осам романа, 11 драма и радио-игара, преводилац и приређивач многих издања, састављач више антологија, а његова дјела превођена су на више свјетских језика.

Турци је добитник више признања, међу којима су Велика награда Варшавског фестивала поезије, Ловоров вијенац Мађарске и Међународна награда "Отворена књига" Удружења књижевника Републике Српске.

Турци, који живи и ради у Будмипешти, оснивач је и главни уредник литерарног часописа "Парнасуш", генерални секретар ПЕН клуба Мађарске, предсједник одјељења пјесника Савеза писаца Мађарске, трећи потпредсједник Свјетског конгреса пјесника и редовни члан Европске академије поезије.