latinica  ћирилица
17/06/2024 |  13:02 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Велики успјех хорова СПД "Јединство" на фестивалу у Братислави (ВИДЕО)

Женски и Мјешовити хор СПД "Јединство" из Бањалуке на овогодишњем фестивалу хорова у Братислави остварили су изванредан успјех освојивши чак три златне дипломе, прва мјеста, као и посебну, награду за побједника у категорији фолклорне музике.
Фестивал у Братислави - Фото: РТРС
Фестивал у БратиславиФото: РТРС

Бањалучани су од 13. до 16.јуна учествали су на Међународном хорском такмичењу у Братислави такмичили у три категорије (Категорије духовне и фолклорне музике за мјешовите и категорије за женске хорове) изводећи програме у којима су била заступљена дјела Стевана Мокрањца, Марка Тајчевића, Владимира Милосављевића, Немање Савића, Ернани Агуиара, Ромуалда Твардовског...

На такмичењу је наступили више изузетно квалитетних хорова из Мађарске, Пољске, Словачке, Републике Српске, Хрватске...

Поред такмичарских наступа хорови су реализовали и неколико ревијалних наступа у концертним просторима Града Братиславе на којима су побрали симпатије публике и примили изузетно похвалне, афирмативне критике присутних слушалаца, чланова и диригената других хорова.

На овим концертима "Јединство" је, поред композиција уврштених и у такмичерски програм, изводило и композицију "Ака си ми красна" познатог словачког композитора Еугена Сухоња, као и више композиција српских аутора.

У повратку са гостовања у Словачкој хорови СПД "Јединство" су боравили у Бечу, гдје су посјетили више значајних мјеста - дворце Шенбрун и Белведере, Бечку оперу, Вијећницу, централни дио Беча, а у Катедрали Светог Стефана за присутне посјетиоце извели су композицију Стевана Мокрањца "Тебе појем".

Као солисти на поменутим концертима, ревијалним и такмичарским наступима представили су се сопрани, сестре Ана и Јана Јурић, Ања Лукић, као и Дарко Манић-бас.

Женским и Мјешовитим хором СПД "Јединство" дириговао је Немања Савић, који је диригент ових хорова од обнављања њиховог рада 1992. године.