latinica  ћирилица
17/06/2024 |  13:45 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

"Ријешити проблем запошљавања дјеце погинулих бораца"

Запошљавање дјеце погинулих бораца била је тема данашњег састанка којег су представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, помоћник министра за рад и запошљавање Андреа Милинчић и помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Небојша Видаковић, одржали у Привредној комори Републике Српске.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

- На састанку, којем су присуствовали и представници Уније послодаваца Републике Српске, сагледаване су објективне могућности за запошљавање ниско квалификованих, квалификованих и особа са средњом стручном спремом из категорије дјеце погинулих бораца у реалном сектору, јер су ово занимања и профили за које постоји потреба у овој области. Потпредсједник Уније послодаваца Саша Тривић изразио је спремност да се, у првој фази, покушају запослити лица са наведеним квалификацијама са подручја Бањалуке, Бијељине, Добоја, Зворника, Братунца и Вишеграда која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске - саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Како се додаје у саопштењу договорено је да се, потом, у наредној фази, формира радна група која ће се искључиво бавити рјешавањем проблема запошљавања дјеце погинулих бораца, а у коју ће, осим надлежних институција, те Уније послодаваца Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске бити укључени и представници Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а и Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске (РОПИН).

- Састанак је организован на приједлог Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, које је реаговало на захтјев БОРС-а и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске за приоритетним рјешавањем проблема запошљавања дјеце погинулих бораца, а у контексту исказаних захтјева послодаваца за повећањем квоте радних дозвола за запошљавање странаца. Министарство је децидног става да квота страних радника може бити повећана тек када буду исцрпљене све могућности на домаћем тржишту радне снаге, са посебним акцентом на покушај запошљавања дјеце из категорије погинулих бораца - напомиње се у саопштењу.

Како се наводи, предстаници министарства су, осим наведеног, присутне упознали са активностима које су предузете на доношењу Закона о радном ангажману на сезонским пословима, којим би се требале поједноставити процедуре пријава и одјава радника, те плаћања пореза и доприноса.

У име Привредне коморе Републике Српске наведеном састанку су присуствовали предсједник подручне коморе Бања Лука Горан Рачић и генерални секретар Драгана Кокот.