latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Признање за копродукцију из Српске: Награда публике за "Хурикан"

На Међународном фестивалу анимације у Ансију, успјешно је започео фестивалски живот кратки анимирани филм "Хурикан", освојившу награду публике.
Аудио-визуелни центар Републике Српске - Фото: РТРС
Аудио-визуелни центар Републике СрпскеФото: РТРС

Остварење "Хурикан", професионални је деби аниматора и режисера Јан Саска, селектован међу 3.227 филмова из 108 земаља. У питању је кратки филм, коју су продуцирали Камила Дохналова, Мартин Вандас, Ентони Лајтут, Иван, Јурај Краснохорскy и Младен Ђукић, испред "АЕОН" продукције из Бањалуке.

- Сама прича прати вепра Хурикана који жури да спаси свој омиљени штанд с пивом од затварања доносећи ново буре како би импресионирао шанкерку у коју се заљубио. У дивљем прашком округу суочава се с пљачкашима, полицајцима и властитом жеђу, гласи синопсис. Саска је чешки редатељ анимације и аутор стрипова. Након премијере у Кану 2016. године, његов дипломски филм "Happy End" , црна комедија о смрти, приказан је на бројним филмским фестивалима широм свијета, добио је више од двадесет пет награда и ушао у ужи избор за "Оскара 2017". Пројекат "Хурикан" је кратка комедија заснована на Јановом оригиналном истоименом стрипу, који је почео радити 2012 године, а сценарио за филм су написали Саска и Вацлав Хашек али по његовим ријечима није класична адаптација - рекао је Саска.

Додаје, да је филм базиран на стрипу, али није адаптација.

- Структурно је ближи првом тому, док је атмосфера сличнија оној из другог тома. Један од мојих пријатеља позвао ме је на двонедељну радионицу писања сценарија у Литомишлу где смо морали да смислимо причу и представимо је у једној или двије реченице на начин који ће заинтересовати слушаоце, за разлику од соба америчких писаца, , гдје је структура сваке приче састављена од петнаест такозваних "откуцаја" или тачака заплета. Будући да је радионица осмишљена да примијени овај принцип, одлучили смо користити ову методу и видјети гдје ће нас то одвести. И помогло је. На крају смо успјели смислити причу у којој се главни протагониста, човјек са свињском главом, заљуби у дјевојку из шанка и мора за њу набавити буре пива - рекао је Саска.

Гласове су дали глумци Јохана Матухшкова и Патрик Велек. Филм траје 13 минута и у питању је црно-бијела 2Д анимација, рађена под назором Марека Покорнија.

Аудио-визуелни центар Републике Српске подржао је овај филм на конкурсу за суфинансирање филмова мањинских копродукција.