latinica  ћирилица
17/06/2024 |  17:00 ⇒ 18/06/2024 | 10:37 | Аутор: РТРС

Након скандалозног иступа Бећировића, из Српске јасна порука: Приватизованом спољном политиком руши БиХ (ВИДЕО)

Изношењем ставова који нису усаглашени у Предсједништву на најбољи се начин руши БиХ – одговор је представника Републике Српске на најновији иступ бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића. На конференцији о Украјини у Швајцарској Бећировић је злоупотријебио чињеницу да је тренутно предсједавајући Предсједништва и у свом иступу оптужио Српску за подривање Дејтона уз помоћ Русије, казавши како проруске снаге у БиХ угрожавају мир. Ко заправо руши БиХ?
Денис Бећировић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Денис БећировићФото: www.predsjednistvobih.ba

Нови скуп – стара сарајевска соло пјесма. Додуше са не баш дипломатском репродукцијом. На скупу у Швајцарској, када су га прозвали да говори Бећировића није било.

Послије се појавио, чак за говорницом гдје су се учесници обраћали медијима и све снимио, па је настала конфузија гдје и кад је заправо шта рекао. Али острашћене поруке против Српске и Русије су јасне.

- Морам упозорити да проруске снаге у БиХ угрожавају мир. Органи Републике Српске, уз отворену подршку Русије, угрожавају Дејтонски мировни споразум и пријете стабилности БиХ и регије - рекао је Бећировић.

Из Српске категоричан одговор – политичка нестабилност у БиХ нема никакве везе са Русијом, већ са својатањем БиХ од бошњачких представника који брутално и у континуитету крше устав и Дејтонски споразум уз асистенцију странаца. Па тако и Бећировић упорно покушава да личне ставове и политичке опсервације представи као ставове БиХ, иако оно што говори нигдје није усаглашено.

- Бећировић може да говори у своје или евентуално у име бошњачког народа, али не може у име Предсједништва, нити БиХ, јер представља тек једну трећину. Лицемјерно је да Бећировић говори о угрожавању мира, а да не спомене главног ратнохушкача и свог страначког колегу (Зукана) Хелеза који је, осим што пријети ратом, почео и да позира са пушкама - изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Изношењем неусаглашених ставова, најбоље се руши БиХ – каже предсједник Српске Милорад Додик.

- Шта год они рекли, шта год они урадили, они најбоље руше БиХ од свих. Као Русија и Република Српска, односно Срби руше Дејтонски споразум, а они га већ срушили у значајној мјери. Сваки пут кад сам се срео с предсједником Путином, он је тражио подршку Дејтонском споразуму и тражио подршку територијалном интегритету БиХ, међутим, они сад покушава да иде на сујету озлојеђених странаца, западњака који сада чим поменете Русију, они се нешто узнемире па би одмах да предузму мјере против Републике Српске - навео је Додик.

Најновији Бећировићев иступ наставак је бошњачке, сарајевске политике која БиХ жели нажалост да претвори у неку нову Украјину, ако не призивањем западне интервенције, онда оптуживањем Републике Српске да разбија БиХ заједно са Русијом, сматрају аналитичари.

- Наравно да су то све измишљотине, али ништа ново у односу на претходне политике Сарајева, а то је да они желе да им Запад донесе готово рјешење, а то је унитарну БиХ и спремни су да користе и међународне ове околности, овај рат да злоупотребљавају на штету свих у БиХ - изјавио је професор геополитике Срђан Перишић.

Бећировићево солирање, кажу наши саговорници, показује да су институције БиХ не у кризи, већ да су разваљене управо његовим и дјеловањем сарајевске политике уз помоћ западних амбасада.