latinica  ћирилица
17/06/2024 |  22:07 ⇒ 22:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Неформална радна вечера лидера ЕУ, разговара се о расподјели функција

У Бриселу је почела неформална радна вечера шефова држава и влада ЕУ, који су се окупили како би разговарали о расподели водећих функција у ЕУ након избора за Европски парламент.
Неформални састанак званичника Европске уније (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Неформални састанак званичника Европске уније (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Лидери ЕУ, окупљени у Европском савјету, имају централну улогу у утврђивању будућих високих функција у ЕУ, односно Европски савјет бира предсједника Европског савјета, предлаже кандидата за предсједника Европске комисије и именује високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику.

Европски савјет бира свог предсједника и именује предсједника Европске комисије и високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, које касније бира Европски парламент.

Приликом именовања Европски савјет мора да узме у обзир исход избора за ЕП, а како је Европска народна партија (ЕПП) десног центра освојила највише мандата на изборима за ЕП, та политичка групација у ЕП има највећи мандат да именује за предсједника ЕК свог водећег кандидата - актуелну предсједницу ЕК Урсулу фон дер Лајен.

Према наводима медија, начелно је и договорено да мјесто предсједника ЕК припадне ЕПП, функција предсједника Европског савјета социјалистима, а позиција високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику либералима.

Док Фон дер Лајен важи за фаворита за предсједника Европске комисије, спекулише се да би функцију предсједника Европског савета требало да преузме бивши португалски премијер Антонио Кошта, а да ће нови шеф дипломатије ЕУ бити естонска премијерка Каја Калас

Званични договор о расподели функција очекује се на формалном самиту Европског савета 27. и 28. јуна.