latinica  ћирилица
17/06/2024 |  22:47 ⇒ 23:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Можда сам звучао оштрије, али одговорно сам бранио Србију

Можда сам звучао оштрије, али када видите да постоје дупли стандарди према вашој држави онда реагујете емотивније, рекао је вечерас премијер Милош Вучевић одговарајући на питања новинара у Атини.
Милош Вучевић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Милош Вучевић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Вучевић је, иначе, на панелу, у оквиру Међународне конференције "Мир и одрживи развој" указао да не воли да види двостуке стандарде који постоје, и по питању сарадње са Пекингом или у случају позивања на поштовање територијалног интегритета који је, како је подсјетио учеснике, битан у случају Украјине, али не и Србије.

- Одговорно сам бранио Србију. Можда сам некако звучао оштрије али када видите да постоје дупли стандарди према вашој држави онда реагујете и мало емотивније - рекао је Вучевић новинарима који су примијетили оштрију реакцију премијера.

Вучевић је казао да је добро да Србија учествује на оваквим конференцијама и да изнесе своје аргменте.

- Замислите да се све ово прича без Србије. Мислим да је добро да је неко од нас увијек ту и да може да изнесе наше аргументе и чињенице. Али заиста смо спремни да сарађујемо са свима на Балкану. Желимо сваки успјех и Сјеверној Македонији и Албанији, Црној Гори, БиХ. Имамо заједничку европску судбину јер Европа не може да буде заокружена без земаља Западног Балкана - рекао је Вучевић.

Премијер је истакао да чланство Србије у ЕУ јесте национални интерес.

- Али дозволите нам да имамо период усклађивања са спољном политиком ЕУ што се најчешће спочитава Србији - истакао је Вучевић.

Он је пренио да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, са којим је вечерас разговарао, оптимиста што се тиче европских интеграција и да нова Европска комисија изађе са комплетним приједлозима.

- Али нисам сигуран да ће то обухватити све актере. Е сад ко је спремнији и у бољој политичкој и геополитичкој ситуацији, видјећемо. - рекао је Вучевић.