latinica  ћирилица
18/06/2024 |  09:00 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија мијења закон послије десничарског скупа

Министар унутрашњих послова Словеније Боштјан Поклукар изјавио је да су у току измјене кривичног закона и закона о прекршајима након јавног окупљања маскираних мушкараца који су узвикивали ксенофобичне слогане у центру Љубљане прије десет дана.
Љубљана (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација) -
Љубљана (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација)

Поклукар је рекао да Министарство правде већ ради на законским измјенама како би се "прецизније дефинисало кривично дјело изазивања страха у јавности".

У међувремену, Министарство унутрашњих послова ради на измјенама Закона о заштити јавног реда, које ће бити упуцћене парламенту почетком септембра.

Министар је изразио увјерење да скуповима попут оног који организује тзв. Словеначка одбрамбена гарда (СОС) није мјесто у Словенији и да се против њих мора дјеловати.

Он није могао да пружи детаљније информације, јер су истраге о тим скуповима у току. Али је рекао да је скуп снимљен полицијским камерама и камером са хеликоптера који је пратио групу.

Поклукар је истакао да ће полиција истражити сва потенцијална кривична дјела, идентификовати починиоце и предузети одговарајуће мјере.

- Не желим да живим у земљи у којој неонацистичке и неофашистичке групе могу јавно да рекламирају своје идеологије без икаквих посљедица - поручио је министар.

Према полицијским подацима, скупу који није био пријављен, присуствовало 70 људи који су јавности поручили своје неслагање против миграционе политике и наводних злочина које су починили мигранти.

Они су такође дијелили бибер спреј женама, наводећи да би могле да постану жртве кривичних дјела.