latinica  ћирилица
18/06/2024 |  11:01 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Дачић: У меморандуму о полицијској сарадњи нема никакве политике

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је уочи доласка у Требиње да је данашње потписивање меморандума између министарстава унутрашњих послова Србије и Српске о сарадњи показатељ добрих односа и истакао да ту нема никакве политике.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Када је ријеч о полицијској сарадњи то није политичка ствар, полицијска сарадња јесте ствар безбједности - она је у интересу сваког грађанина - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је меморандум и стационирање једног хеликоптера за гашење пожара МУП-а Србије у Требињу током љетне сезоне договорен на Свесрпском сабору, као помоћ у ванредним ситуацијама браћи из Републике Српске.

- У ово доба године највише је пожара у Херцеговини. Хеликоптер ће бити стациониран у Требињу са посадама и људима који се баве гашењем пожара, и они ће ту бити за све вријеме љетње сезоне - рекао је Дачић за телевизију "Пинк".

Када је ријеч о неоснованим оптужбама због Свесрпског сабора, Дачић је истакао да цијели српски народ поставља питања националног идентитета и колективитета и да то чини само ради сопствене заштите, а не ради прављења неке нове државне творевине.

Указујући на апсурдност оптужби против Србије због организовања Свесрпског сабора, Дачић је подсјетио да у историји није било "велике Србије", али јесте "велике Хрватске" - НДХ, "велике Турске" и "велике Албаније".

Он је указао да су Срби оштећени и послије Првог свјетског рата и границама исцртаним у социјалистичкој Југославији, које су биле најнеправедније према њима, и распадом Југославије деведесетих година 20. вијека.

- Причамо прије свега о стварима које нису везане за промјене граница и то некоме смета. Стално смо на удару и мислим да не треба много да се обазиремо. Никога не угрожавамо или нападамо, али гледамо како ћемо да заштитимо наш народ - поручио је Дачић.

Дачић је апеловао да се народи окрену будућности, истичући да враћање у прошлост служи само онима који би да се народи на Балкану врте у круг и не напредују колико би могли.

Он је напоменуо да народи на Балкану раде против себе када пристају на интервенисања са стране.

Дачић је нагласио да је дошао тренутак да се стави тачка на све то.