latinica  ћирилица
18/06/2024 |  11:35 | Аутор: Агенције

УЕФА покренула поступак против Србије

Европска фудбалска унија покренула је данас дисциплински поступак против Фудбалског савеза Србије због понашања навијача на утакмици против Енглеске у првом колу Европског првенства у Њемачкој.
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

Наиме, према писању медија у Енглеској, УЕФА је покренула истрагу против Орлова након што су пријављени мајмунски крици упућени енглеским играчима. Главно тијело европског фудбала именовало је инспектора који ће спровести дисциплински поступак поводом наводног дискриминаторног понашања, које је пријавио свједок на трибинама током првог полувремена утакмице у Гелзенкирхену у суботу увече.

Поред истраге, УЕФА је оптужила Фудбалски савез Србије за два прекршаја - бацање предмета и преношење провокативне поруке неприкладне за спортски догађај. Посљедња оптужба односи се на приказивање, како је речено, "заставе повезане са паравојним покретом који је био укључен у етничко чишћење током ратова у бившој Југославији".

Портпарол УЕФА изјавио је да ће инспектор за етику и дисциплину УЕФА спровести дисциплинску истрагу поводом наводног "дискриминаторног понашања."

Инцидент се догодио пред око 50.000 гледалаца, међу којима је било око 8.000 српских навијача. Званичници УЕФА су прије утакмице разговарали с енглеским тимом и капитеном Харијем Кејном, подсјећајући их на протокол у три корака за рјешавање расистичког понашања. Овај протокол је наглашен током техничких брифинга прије турнира широм Европе.

Дејли Мејл тврди да "Србија има дугу историју проблематичних инцидената у међународном фудбалу".

- Током прошлог Свјетског првенства у Катару, српски навијачи су приказивали фашистичке слогане и упућивали расистичке повике према етничким Албанцима током утакмице против Швајцарске. Године 2019. Србији је наложено да игра утакмицу без присуства публике након сличног понашања током пораза од 4-2 против Португала у Београду. Двије године раније, бразилски везиста Партизана, Евертон Луиз, заплакао је због мајмунских повика и других увреда навијача ривалског клуба ФК Рад - пишу Енглези.

Док УЕФА наставља истрагу, додатне информације ће бити доступне јавности. Овај стални проблем наглашава потребу за континуираном будношћу и строгим мјерама у борби против расизма у фудбалу