latinica  ћирилица
18/06/2024 |  11:44 | Аутор: РТРС

Успјешно извршен веома комплексан ваздушни транспорт двомјесечне бебе

Припадници Хеликоптерског сервиса и љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске успјешно су извршили изузетно захтјеван ваздушни медицински транспорт двомјесечне бебе из Бањалуке на даље лијечење у Институт мајка и дијете у Београду.
Хеликоптерски сервис Републике Српске, илустрација - Фото: РТРС
Хеликоптерски сервис Републике Српске, илустрацијаФото: РТРС

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић изјавио је за Срну да је ријеч о веома комплексном транспорту бебе са урођеном срчаном маном.

- Брзом координацијом и реакцијом тима за ваздушни медицински транспорт беба је јуче, у веома комплексним условима, хеликоптером Хеликоптерског сервиса транспортована у Београд, уз комплетан мониторинг и под стручним надзором љекара специјалисте и медицинског техничара - нагласио је Кустурић.

Он је рекао да је, по успјешно обављеном транспорту, беба хоспитализована на Одјељење кардиологије у Клиници за Интензивну педијатрију на Институту за мајку и дете због даљег лијечења, додавши да припадници тима за медицинску евакуацију желе брз опоравак малом пацијенту.

Претходно су припадници Хеликоптерског сервиса јуче у раним јутарњим часовима извршили медицински транспорт 61-годишњег пацијента чији су иницијали Н.К. из Источног Сарајева за Бањалуку.

Кустурић је навео да је јуче, на захтјев Опште болнице "Србија" у Источном Сарајеву, успјешно извршен и трапспортован пацијент Н.К. са дијагнозом фрактуре карлице.

- По успјешно извршеном ваздушном медицинском транспорту, пацијент је хоспитализован на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, гдје ће бити настављено даље лијечење - нагласио је Кустурић.

У посљедњих неколико година неријетка је појава да припадници Тима за ваздушни медицински транспорт изврше више од једног транспорта дневно, али ови храбри људи успјешно, брзо и професионално одговоре на сваки захтјев медицинских установа.

Међутим, оно што је сигурно јесте да сваки ваздушни медицински транспорт, а нарочито транспорти новорођенчади и беба никога од њих не могу да оставе равнодушним, те да је у таквим ситуацијама тешко оставити емоције са стране.

Упркос тежини задатка и емоцијама, посебно када је ријеч о медицинској евакуацији беба, пилоти и љекари приступају максимално професионално и предано, јер сваки лет захтјева максималну концентрацију и присутност у кабини.

Припадницима Службе за ваздушни медицински транспорт ово је пета медицинска евакуација, закључно са јучерашње двије, а 29. од почетка године, што потврђује да су Хеликоптерски сервис Републике Српске и љекари Универзитетског клиничког центра увијек били и биће у служби Републике Српске и њених грађана.