latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:23 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Кустурић: Хеликоптер из Србије олакшаће рад Хеликоптерском сервису Српске

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да ће стационирање хеликоптера МУП-а Србије у Требињу за гашење пожара током љетне сезоне много значити када је ријеч о сузбијању ватрених стихија и у другим ванредним ситуацијама на том подручју.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Кустурић је рекао да је тај посао, који је био иницијатива Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и Хеликоптерског сервиса Републике Српске, одобрен и договорен између званичника двије земље на недавном Свесрпском сабору.

Он је прецизирао да ће посаду хеликоптера "бел 212" МУП-а Србије, наизмјенично чинити пилоти Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Кустурић је навео да би тај хеликоптер требало да данас долети на подручје Требиња и остане тамо на дежурству.

- Посада ће бити дежурна и у приправности цијело љето да би могли дјеловати у случају пожара - рекао је он.

Кустурић је навео да се претходних пола године радила обука пилота Хеликоптерског сервиса Републике Српске за тај тип хеликоптера.

- Ријеч о летјелици која превентивно и више него ефикасно може да сузбија ширење пожара - појаснио је Кустурић за Срну и додао да ће присуство овог хеликоптера Хеликоптерском сервису Српске много олакшати посао, јер овај сервис осим гашења пожара мора да брине и о медицинским евакуацијама.

Стационирање хеликоптера МУП-а Србије у Требињу представља прву реализацију договора са недавно одржаног Свесрпског сабора у Београду које су постигла двојица министара са представницима полицијских управа Србије и Републике Српске.