latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:44 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Каран и Дачић потписали меморандум о сарадњи; Конкретан акт реализације Декларације (ФОТО/ВИДЕО)

Министри унутрашњих послова Републике Српске и Србије Синише Карана и Ивице Дачића потписали су у Требињу меморандум о сарадњи два министарства током туристичке сезоне.
Потписивање меморандума - Фото: РТРС
Потписивање меморандумаФото: РТРС

- Меморандум је корак даље у сарадњи - рекао је Каран.

Каран је истакао да је све у духу Декларације и Свесрпског сабора, очувања националног и политичког бића, будућности и будуће сарадње српског народа у цјелини.

- Други пут се састајемо. Још смо под утиском оног првог састанка. Био је свеполицијски сабор и велика захвалност министру Дачићу који је и у том формату организовао први пут икада састанак комплетног руководства министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Републике Србије. То је управо у духу усвојене Декларације. Ово данас је можда и конкретна реализација Декларације Свесрпског сабора, која је у основи програмски, али у исто вријеме документ који нам ствара ширину даљег оперативног дјеловања, даје нам снагу и оквир да наставимо са јачањем полицијске сарадње - рекао је Каран

Меморандум о сарадњи је договорен на Свесрпском сабору, а према којем ће, хеликоптер Министарства унутрашњих послова Србије бити стациониран у Требињу, гдје би са посадом и људством, био на расаполагању у случају потребе гашење пожара.

Дачић је изразио задовољство што је први пут у овом мандату дошао у Републику Српску, у Требиње, гдје је више пута боравио, и истакао да је све што се данас дешава на неки начин и први конкретан акт реализације Декларације усвојене на Свесрпском сабору.

- Пошто сам сада поново министар унутрашњих послова, желим да наставимо тамо гдје смо започели и што смо радили и у тим годинама. Ово је даљи постицај за нашу сарадњу. Ми смо данас потписали Меморандум о сарадњи два министарства у туристичкој сезони. То је нешто што је у полицијским оквирима потпуно нормално и корисно за грађане. Наши полицајци су присутни на готово свим дестинацијама гдје наши људи иду туристички, почевши од Грчке, Црне Горе, наравно биће и овде у Републици Српској - рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да је независно од тога интерес што шира и конкретнија полицијска и сарадња два МУП-а - Републике Србије и Републике Српске.

Потом је градоначелник Требиња Мирко Ћурић у Градској управи угостио Карана и Дачића.

 

 

Фото: РТРС

Ћурић je са Караном и Дачићем посјетиo локацију на којој се налази хеликоптер МУП-а Србије за гашење пожара, који ће овог љета бити стациониран у Требињу.

- Циљ је да се брзо интервенише и да већ у року од пет до 10 минута хеликоптер може да буде на терену у случају избијања пожара, али и за потребе извиђања и превенције пожара - рекао је Ћурић.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић истакао је да су за 10 дана успјели да реализују све потребне процедуре за стационирање хеликоптера у Требињу.