latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:46 | Аутор: РТРС

Вучић: Забринутост због константног притиска Приштине на српско становништво

Предсједник Србије Александар Вучић данас је на састанку са помоћником генералног секретара УН за Европу, Централну Азију и Америку Мирославом Јенчом изразио забринутост због наставка једностраних потеза Приштине чији је циљ константан притисак на српско становништво.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Вучић је навео да је са Јенчом отворено разговарао о улози УН у стабилизацији прилика и очувању мира у региону, али и на глобалном плану.

- Детаљно сам информисао уваженог саговорника о ситуацији на Косову и Метохији и изразио забринутост због наставка једностраних потеза Приштине, чији је циљ константан притисак на српско становништво, уз грубо кршење свих права која представљају и темељне вриједности самих УН - објавио је Вучић на Инстаграму.

Он је нагласио да је у том смислу посебно истакао потребу за што хитнијим формирањем заједнице српских општина и стриктно испуњавање обавеза из Бриселског споразума које Приштина избјегава већ дуже од 10 година.

- Нагласио сам значај поштовања Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и кључну улогу Унмика у складу са мандатом који је овој мисији повјерен с циљем очувања мира, али и заштите права Срба и неалбанаца на Косову и Метохији, у чему ћемо, као и до сада, пружати сву неопходну помоћ и подршку - навео је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)