latinica  ћирилица
18/06/2024 |  12:54 ⇒ 19:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Загреб: Двоје преминуло од легионарске болести

У Загребу је шест пацијената хоспитализовано у КБЦ Загреб обољелих од бактерије легионела (легионарска болест), од којих је двоје преминуло, саопштио је КБЦ.
Болница - Фото: РТРС
БолницаФото: РТРС

На загребачко Ребро примљено је шест заражених особа који имају тешке коморбидитете. 

Из КБЦ-а Загреб раније су потврдили да се у болници појавила легионела и да су је изоловали у воду.

Завод за јавно здравство је анализирао воду из система у болници, гдје је откривена бактерија. Тренутно се врши  пастеризација, односно испушта врела вода из свих славина у болници, навели су надлежни.

Бактерије легионеле могу узроковати благу болест која се зове Понтијачна грозница са симптомима сличнима грипу: грозница, слабост, главобоља, болови у мишићима. Нису забиљежени смртни случајеви. Иако је легионарска болест постојала и раније, бактерија легионела први пут је откривена 1976. године након велике епидемије међу америчким легионарима током њихове конвенције у хотелу у Филаделфији.

За сада се не зна на који начин је бактерија завршила у водоводном систему, али је познато да се размножава у топлој води па се људи обично заразе удисањем заражених капљица воде.

Када је ријечо о пацијентима који су преминули од заразе, надлежни су навели да су они боловали од хроничних болести, а да је легионела погоршала њихово стање.

Како се наводи, како би се испрале све славине, потребно је да се температура воде подигне на минимално 75 степени и пустити да истече.

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена, а болест се углавном не преноси са човјека на човјека.

Легионарска болест је атипична упала плућа, коју узрокује бактерија и која се лијечи антибиотицима, азитромицином, кинолонима или рифампицином.