latinica  ћирилица
18/06/2024 |  13:55 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Предузети мјере заштите због врућина

С обзиром на високе температуре ваздуха, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјетило је грађане на мјере предострожности и заштите које би требало предузети током периода врућина.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Високе температуре ваздуха могу утицати на већину популације, због чега се грађанима препоручује да што је мање могуће времена проводе на отвореном, на директном сунцу, а посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова. Такође, савјетује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности, саопштено је из Министарства здравља.

У саопштењу се додаке да се препоруке посебно односе на труднице, старије особе и особе које имају хронична обољења, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем. У случају појаве тежих тегоба, обавезно се треба јавити љекару.

Приликом изласка на отворено, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске посебно апелује на родитеље да, у овом периоду, заштите дјецу током њиховог боравка напољу, односно да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високих температура, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.