latinica  ћирилица
18/06/2024 |  14:09 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Нема европског пута БиХ док год постоји ОХР у БиХ (ВИДЕО)

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да су европски пут БиХ и приступни преговори са Европском унијом апсолутно неспојиви са постојањем тзв. канцеларије високог представника и да је истина да постоје моћне и битне земље ЕУ које сматрају да би ова канцеларија требало да буде затворена или бар њена улога значајно умањена.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Или ће БиХ сама, са демократски изабраним представницима од стране грађана и три равноправна народа и два ентитета, трудити се да суверено постане дио Европске уније суверених европских земаља, или од овакве БиХ нема ништа. Ми требамо нагласити да тренутно не постоји високи представник у БиХ, јер је Анекс 10 јасно дефинисао на који начин се именује високи представник - каже Ковачевић.

Истакао је да је чињеница да у БиХ тренутно не постоји високи представник и да Кристијан Шмит то није.

Додаје да "исто тако чујемо да постоје снажни гласови, на првом мјесту из америчке Амбасаде у Сарајеву, који су велики противници тога да се затвори канцеларија или да се на било који начин задире у њене надлежности", а које, како каже, исто тако по Дејтонском споразуму, не постоје.

- Да је такво функционисање могуће, па то би нам до сада сасвим сигурно показала као добру и позитивну праксу било која од постојећих 27 земаља чланица ЕУ. Како можете преговарати о приступању у чланство једној таквој значајној организацији каква је ЕУ, када ви /БиХ/ не можете гарантовати ништа. Јер ви можете данас да усвојите закон на који сте се обавезали у преговорима са Бриселом, а да сутра тај неки такозвани, самопрозвани виоски представник, то што сте договорили са Бриселом, поништи - објашњава Ковачевић.

Истакао је да "ту не постоји било каква правна гаранција да ћете моћи испоштовати оне договоре на које се обавежете".

- То су неспојиве ствари. Чули смо да Шмит сматра, да иако овдје борави илегално, да би оптимално вријеме његовог опстанка у БиХ требало да буде још 20 година. Сматра да ћемо ми, ево 30 година послије рата, послије потписивања Дејтонског споразума, тек за неких 50 година довољно бити способни да сами о себи бринемо. До тад је он ту да нас туторише и он је ту да умјесто нас ради оно што би требало да буде наш посао. Ми из Републике Српске на то не пристајемо! Шаљемо му веома јасну поруку: "Не постоји европски пут БиХ, не постоје приступни преговори БиХ са ЕУ, уколико постоји било какав, па макар и лажни високи представник овдје" - каже Ковачевић и додаје да су то ствари које једна другу искључују.