latinica  ћирилица
18/06/2024 |  14:53 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Одбране Додика и Лукића сутра износе доказе

У Суду БиХ сутра ће бити настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита на којем би одбране требале да почне изношење доказа.
Милорад Додик излази из Суда БиХ - Фото: РТРС
Милорад Додик излази из Суда БиХФото: РТРС

На рочишту одржаном 22. маја Тужилаштво БиХ је завршило извођење својих доказа.

На претходном рочишту судија Сена Узуновић одбила је приједлог одбране за саслушање Кристијана Шмита, предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића и Мајкла Гестингера.

Прихваћени су приједлози одбране предсједника Републике Српске за саслушање предсједника Вијећа народа Српске Сребренке Голић и генералног секретара предсједника Републике Српске Јелене Пајић Баштинац, те одређени материјални докази.

Прихваћен је и приједлог Лукићеве одбране за саслушање генералног секретара Владе Српске Далибора Панића и генералног секретара Народне скупштине Борана Босанчића.

Одбране предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" најавиле су да ће, између осталог, доставити као документе дописе Владе Српске Савјету безбједност УН, документе са сједнице Вијећа народа Републике Српске, записник са саслушања Драгана Кременовића, акте са сједнице Савјета безбједности УН из 1997. године, акт Парламентарне скупштне Савјета Европе, те акте Окружног суда у Бањалуци.

На мајском рочишту Тужилаштво БиХ је наставило са улагањем материјалних доказа о којима ће Суд БиХ накнадно одлучивати.

Одбрана Лукића и Додика приговорила је Суду БиХ због улагања одређених аката из ОХР-а који су преведени и овјерени код нотара, истичући да је нотар прекршио Закон о нотарима.

Након рочишта Додик је рекао да одлуку о томе да се Шмит не позове као свједок није донијела поступајући судија, него амбасаде САД, Велике Британије и Њемачке које штите нелегалног Шмита у покушају да наметну систем који хоће.

Додик је рекао да је Шмит требало да дође у Суд БиХ како би се, како каже, видјело шта је код њега повријеђено, али да су га Суд и Тужилаштво заштитили, док оптужују домаће људе.

Рочиште је заказано за 13.00 часова.