latinica  ћирилица
18/06/2024 |  14:58 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Каран: Декларација израз политичке зрелости; Дачић: Одржавање Сабора историјски важно (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да Декларација Свесрпског сабора афирмише и даје додатну снагу 9. јануару.
Дачић и Каран у Требињу - Фото: РТРС
Дачић и Каран у ТребињуФото: РТРС

Он је нагласио да је била потребна свесрпска афирмација 9. јануара због Уставног суда БиХ и свих оних који мрзе Републику Српску, због оних који су хтјели да укидају име Републике Српске, због оних који су укидали и њен грб и химну.

- Не могу да схватим да је неко измислио лаж и да на лажи гради своју политику. Да су само прочитали, требали би аплаудирати том члану Декларације гдје је 9. јануар недвосмислено, трајно и вјечно Дан Републике - рекао је Каран новинарима у Требињу коментаришући наводе по којима је Декларацијом укинут 9. јануар као Дан Републике.

Као примјер, Каран је навео да Република Српска има неколико конститутивних и државотворних аката јер Српска није настала једнократно.

- Она није настала само 9. јануара. Она је настала стварањем Скупштине српског народа у БиХ када су се српски посланици издвојили из Скупштине БиХ и тај датум је државотворни. Један од кључних елемената је и датум плебисцита када су Срби рекли с ким ће и гдје да живе, односно када су рекли да је Република Српска федерална јединица треће Југославије - навео је Каран.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Требињу да је историјски важна чињеница да је одржан Свесрпски сабор, јер је било потребно да се разбије политичка и психолошка баријера да се нешто не смије како се неко не би љутио.

Дачић је навео да могу да се организију бошњачки сабори, хрватски сабори, да Албанци славе дан заставе, а да једино није могуће да српски народ размишља о неком облику заједничког рада.

Када је ријеч о резолуцији о Сребреници усвојеној у УН, Дачић је истакао да никад није било спорно да се осуђују сви злочини, али да је историјски некоректно истицање једног таквог догађаја како би одредио суштину рата у БиХ.