latinica  ћирилица
18/06/2024 |  15:19 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Стевандић: Шамар за Шмита из Србије (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да став Србије јасно изражен у Декларацији са Свесрпског сабора да Кристијан Шмит није легално изабран за високог представника у БиХ, представља шамар за Шмита.
Ненад Стевандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- У Декларацији први пут имамо заједнички став Републике Србије и Републике Српске о Шмиту. Ово је јавни документ и став Србије о њему и због тога је таква хистерија у Федерацији БиХ. Ко зна да чита могао је да види да је ово шамар за Шмита из Србије, што, наравно, нико није очекивао - рекао је Стевандић.

Нагласио је да није исто разговарати са Шмитом из одговорности, што је разлог због чега су га примали у Србији, те донијети децидан политички став који ће усвојити народне скупштине Републике Српске и Србије да Шмит није легално изабран за високог представника у БиХ.

Стевандић је истакао да је основ за доношење Декларације био Споразум о специјалним паралелним везама Србије и Српске и Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, када су многи очекивали да ће Србија почети да се одриче Косова и Метохије.