latinica  ћирилица
18/06/2024 |  15:29 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Повећан прилив миграната у привременим прихватним центрима

Савјет министара усвојио је информацију Министарства безбједности о повећаном приливу миграната и погоршању безбједносне ситуације у привременим прихватним центрима, у којој се наводи да су у четири привремена прихватна центра у БиХ током 2023. године просјечно боравила 1.504 мигранта, а у прва два мјесеца ове године 2.603 лица.
Мигрантски камп Липа - Фото: РТРС
Мигрантски камп ЛипаФото: РТРС

У информацији Министарства безбједности се констатује да је од краја прошле године у свим привремених прихватним центрима дошло до погоршања безбједносне ситуације, те да су извршена многобројна кривична дјела, укључујући и два убиства миграната.

Људски ресурси Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ који су ангажовани на обезбјеђивању ових центара изузетно су ограничени, те задовољавају само четвртину стварних потреба, а полицијски службеници изложени су свакодневном ризику и опасностима, наводи Министарство безбједности.

У информацији се предлаже проширење постојећих капацитета привремених прихватних центара, као и активности на њиховом адекватном обезбјеђивању.

Савјет министара задужио је Службу за послове са странцима да изврши анализу постојећег стања и достави информацију у којој се предлаже број додатних мјеста у привременим прихватним центрима за смјештај миграната на подручју Унско-санског кантона, како би се избјегло погоршање безбједносне ситуације у случају изненадног повећаног прилива миграната.

Министарство је задужено да сагледа могућности ангажмана приватних агенција за обезбјеђење које би, у сарадњи са министарствима унутрашњих послова и уз финансијску подршку међународних партнера, значајно унаприједиле укупну безбједност на подручјима гдје постоје привремени прихватни центри у БиХ.

О приведеним активностима Министарство ће информисати Савјет министара у року од 30 дана.

Савјет министара данас је усвојио и информацију о активностима Министарства безбједности у прихвату држављана БиХ који се враћају из Њемачке у БиХ на основу Европског путног листа за повратак.

На приједлог Министарства безбједности од 30. јуна ове до 30. јуна 2027. године продужена је употреба Европског путног листа за повратак, издатог од надлежних тијела Њемачке, који ће важити за држављане БиХ приликом њиховог повратка/протјеривања у БиХ.

Министарство је задужено да прати овај процес и по потреби о њему информише Савјет министара.

У информацији се наводи да је од 3. децембра 2015. године, када је Савјет министара одобрио употребу овог документа, па закључно са 31. мартом ове године, од надлежних тијела Њемачке најављен долазак 3.963 лица.

Од тог броја у БиХ је враћен 1.971 држављанин БиХ, а свеукупно 822 особе су прихваћене са ЕУ документом за повратак, 1.085 са пасошем БиХ, 37 личном картом и 23 са путним листом БиХ.

Уз то, четири лица прихваћена су са валидном пасошем стране државе по основу принципа јединства породице са држављанином БиХ.

Одбијен је прихват 46 лица, у Њемачкој је заустављено 38, док је осам враћено са аеродрома у Сарајеву зато што је провјерама утврђено да нису држављани БиХ.

Савјет министара је на приједлог Министарства безбједности одобрио улазак и боравак у БиХ под посебним условима држављанину Палестине који је сродник држављана БиХ.