latinica  ћирилица
18/06/2024 |  15:29 | Аутор: ТАНЈУГ

На прелазу Мердаре преузети остаци три српска цивила страдалих на Космету 1999. године

Чланови породица и представници београдске радне Комисије за нестале преузели су данас на административном прелазу Мердаре идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности који су страдали у Урошевцу, Призрену и Приштини током 1999. године.
ГП Мердаре (Фото:  TANJUG/ DOPISNIK KiM/) -
ГП Мердаре (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM/)

Посмртне остатке Момира Миленковића (47) из Призрена преузели су чланови његове породице, док су у име породица представници београдске делегације, преузели посмртне остатке Перке Младеновић (77) из Урошевца и Светислава Ђапа из Приштине.

Предсједник Комисије за нестале Вељко Одаловић изјавио је да су Миленковић, Ђапа и Младеновић послије 25 година дочекале дан када је потврђен идентитет њихових најмилијих.  Како је рекао, тијела су била у мртвачници у Приштини све ово вријеме и додатним напорима смо успјели да дођемо до њихових идентитета.

- Ова лица су, по обдукционим налазима убијена послије доласка представника међународне мисије на простор КиМ. То је оно што је велика срамота за тих педесетак хиљада мировњака који су дозволили да се на тако бестијалан начин разуларена руља која је себе називала ослободилачком војском обрачуна са старим и немоћнима. Сва три лица су била стара преко 50 година. Циљ им је био да затру све што је остало српско тада - рекао је Одаловић.

Додао је да ће по захтјеву породица сахране бити организоване у Великој Плани, Крушевцу и Београду истакавши да је то оно што Комисија има као обавезу.

- На крају, жељели смо данас да будемо са породицама. Ово су тијела која су се налазила у мртвачници у Приштини. Тамо се налази преко 300 тијела неидентификованих лица, међу којима је најмање 90 лица српске националности. Оно што нас посебно брине је сарадња са Приштином, са њиховом делегацијом радне групе, која је у посљедњих неколико година у тоталном застоју - рекао је Одаловић.

Одаловић је нагласио да је захваљујући Аљбину Куртију цијели процес око расвјетљења судбина несталих лица у потпуности замрзнут.

- Ми просто не можемо да се помјеримо. Ми немамо нових информација, ово су тијела која су пронађена прије више од 20 година, немамо много онога што би требало да радимо онако како смо радили до прије три године - рекао је Одаловић.

Додао је и да се од сукоба на Косову и Метохији 1.623 лица води као нестало.

Чланови породице који су дошли да преузму тијело Момира Миленковића киднапованог у Призрену нагласили су да ће се од данас знати гдје му је гроб.

- Он је киднапован 29. августа 1999. године. Отишао је да обиђе кућу и тамо су га киднаповали и одвели у непознатом правцу. До сада ништа о њему нисмо знали. Он је киднапован заједно са пријатељем муслиманом. До сада се водио као нестао, а данас преузимамо његово тијело - рекла је његова супруга Љиљана Миленковић.

Ћерка Марица Стојановић каже да је тијело њеног оца пронађено у Сувој Реци и да ће он бити сахрањен у Великој Плани.

- Хвала Богу кад смо га пронашли. Барем да знамо гдје му је гроб, да запалимо свијеће, до сада је све било неизвјесно. Тијело је пронађено у Сувој Реци, сахранићемо га у Великој Плани - рекла је Марица Стојановић.