latinica  ћирилица
18/06/2024 |  16:17 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Клокић на предавању Мишчевићеве на тему скрининг фазе преговора са ЕУ

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић присуствовао је данас у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, предавању министрице за европске интеграције у Влади Србије Тање Мишчевић о скринингу, као недавно започетој фази у оквиру европских интеграција, а која претходи преговорима о уласку у ЕУ, саопштено је из овог Министарства.
Клокић и Мишчевић - Фото: Уступљена фотографија
Клокић и МишчевићФото: Уступљена фотографија

Овом приликом Клокић је истакао спремност да се комплетан посао скрининга уради квалитетно од почетка до краја.

- Интензивно радимо на јачању капацитета представника републичких органа управе кроз обуке. У том смислу очекујемо велику помоћ Министарства за европске интеграције Србије и ово предавање је само континуитет наше одличне сарадње. Наши представници су спремни да прођу обуку на тему приступних преговора и скрининга и драго ми је што министрица Мишчевић, заједно са својим сарадницима, несебично дијели искуства Србије која је прошла пут који нама тек предстоји - рекао је Клокић.

Током предавања Мишчевићева је поручила да Министарство за европске интеграције Србије остаје на располагању службеницима Владе Српске и Министарству за европске интеграције за сву подршку у будућем процесу преговора БиХ са Европском унијом, наводи се у саопштењу.

Обраћање Мишчевићеве и њених сарадника примарно је намијењено за службенике Владе Републике Српске који су ангажовани у процесу европских интеграција.

Чланови радних група, у систему координације процеса европских интеграција у БиХ из Српске, имали су прилику да сагледају искуства Србије, а акценат је био искључиво на фазу скрининга.

Скрининг је анализа усклађености законодавства са правном тековином Европске уније и састоји се од прегледа законодавства државе каднидата за улазак у ЕУ, наводи се у соапштењу.

Овај посао се реализује кроз састанке са представницима Евопске комисије који се одржавају по појединачним поглављима правне тековине ЕУ. Уколико се почетни услови које поставља Европска комисија задовоље, очекује се и отварање првих поглавља.

Мишчевићева је у радној посјети Бањалуци и прије предавања, састала се са министром Клокићем у његовом кабинету.