latinica  ћирилица
18/06/2024 |  16:51 ⇒ 16:53 | Аутор: sputniknews.com

Рјабков: Запад постао безнадежан

Криза у односима Русије и Запада трајаће веома дуго – Запад је постао безнадежан, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI/илустрација) -
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI/илустрација)

- Један од најтежих задатака са којима се суочава Министарство спољних послова је како да се правилно изгради нови систем координата, како да се управља кризом у односима са колективним Западом. Ова криза ће бити веома дуга. Како реаговати на различите ексцесе друге стране, а они су могући - рекао је Рјабков.

Како је додао, Запад је заборавио како да прихвати алтернативне тачке гледишта.

- Мислим да је Запад као геополитички концепт безнадежан и покушаји да се допре до њих, да се изнесу неки ставови, приступи, оцјене, размишљања – не дају резултата. Запад се у потпуности затворио у своју љуштуру неприхватања алтернативних модела и друштвено-политичког уређења и спољнополитичког позиционирања. Нажалост, примитивизација елита је нешто што се не може поништити - оцијенио је Рјабков.

Међутим, дипломата је примјетио да Запад још увијек није изгубио вјештину да биљежи сигнале из Москве.

Рјабков је подсјетио на обраћање руског предсједника Владимира Путина 14. јуна у Министарству спољних послова Русије.

- Мислим да су сви чули сигнал и моментална реакција наших противника да је Путин, наводно, "поставио ултиматум" говори о томе да нису изгубили вјештину да прате дешавања и биљеже важне сигнале из Москве - оцијенио је дипломата.

Раније је Путин изнио нове мировне приједлоге за рјешавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као дијелова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција. Украјинска страна је ову иницијативу одбила.