latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:12 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Лајчак: Приштина не може заувијек да избјегава формирање ЗСО

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да Приштина не може заувијек да избјегава формирање Заједнице српских општина зато што је међународном праву дужна да испуни ту обавезу.
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT/илустрација) -
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT/илустрација)

Лајчак је поручио да питање зашто ЗСО још не постоји треба поставити институцијама у Приштини, јер он не види разлог да се то не учини и крене даље, посебно након представљања европског нацрта статута ЗСО.

- Увјерен сам да европски нацрт статута у потпуности поштује правни поредак Косова. Такође смо у највећој могућој мјери узели у обзир црвене линије обје стране. То је европски начин за рјешавање осјетљивог питања мањинских права и заштите и одражава најбољу европску праксу - рекао је Лајчак за Косово онлајн.

Он је додао да оно што функционише за чланице ЕУ и Савјет Европе, односно за двије међународне организације којима /самопроглашено / Косово жели да се придружи, треба да буде прихватљиво и за Приштину.

Лајчак је упитао како би ЗСО могла да буде штетна или опасна по /самопроглашено/ Косово, ако Уставни суд има коначну ријеч о Статуту, додајући да је увјерен да ће ЗСО на крају бити успостављена, јер је то обавеза коју је приштинска Влада добровољно преузела 2013. године прихватањем Бриселског споразума, који је ратификован двотрећинском већином у косовском парламенту.

- Међународна заједница неуспостављање ЗСО види и као питање владавине права и реаговала је у складу са тим, у контексту захтјева за чланство Приштине у Савјету Европе. Питање ЗСО је веће од "једноставне" обавезе из дијалога. Оно одражава приступ Владе заштити људских права, правима невећинских заједница и владавини права - рекао је Лајчак.

Говорећи о укидању употребе динара на Косову и Метохији, Лајчак је навео да је Брисел упозоравао на посљедице које таква уредба из Приштине може да има на свакодневни живот Срба на Косову и Метохији других заједница.

- Изразили смо и забринутост због затварања и конфискације канцеларија српске Поштанске штедионице на сјеверу Косова без претходне најаве или координације, и то само неколико дана након посљедњег састанка у дијалога о овој теми. Акција је у том тренутку била непотребна и може се категорисати као ескалирајућа - оцијенио је Лајчак.