latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:55 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Трговска гора: У току припреме за издавање локацијске дозволе за центар за збрињавање радиоактивног отпада

У Хрватској је у току припрема за издавање локацијске дозволе за центар за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори, саопштено је из хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко са сједиштем у Загребу.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Осим истраживачких радова и деминирања, израђен је идејни пројекат и прва понављања безбједносних анализа.

Из Фонда наводе да су током прошле године на локацији центра завршени истраживачки радови који су обухватали геолошка, хидролошка, хидрогеолошка, геофизичка и еколошка истраживања, те истраживање инжењерске геологије.

Осим тога, на локацији су до сада спроведене четири фазе деминирања, којима је обухваћено око 670.500 метара квадратних површине.

- Фонд је поднио захтјев о могућим негативним утицајима захвата на подручје еколошке мреже. Министарство привреде и одрживог развоја је у складу са мишљењем Завода за заштиту природе и животне средине донијело рјешење према којем је планирани захват прихватљив за еколошку мрежу - наводе из Фонда.

Министарству привреде и одрживог развоја Фонд је 2023. године поднио захтјев за издавањем упутства о садржају Студије о утицаја на животну средину, након чега је почела израда студије утицаја на околину.

Из Фонда су објаснили да је за потребе израде идејног и главног пројекта, те издавање локацијске и грађевинске дозволе израђен геодетски снимак, што је, како наводе, први темељни документ за израду цјелокупне пројектне документације центра, а служи и као подлога за уврштавање у просторне планове.

Ради информисања локалне јавности општине Двор о пројекту, из Фонда су навели да организује студијска путовања у постројења за збрињавање радиоактивног отпада.

Током априла и маја спроведен је јавни позив за додјелу финансијске подршке за реализацију пројеката из области хуманитарног рада и заштите људских права, умјетности, културе и културне баштине, образовања, спорта, околине и других друштвено корисних пројеката с циљем промовисања етичности и друштвене одговорности према широј социјалној заједници на подручју општине Двор.

- За додјелу донација одабрана су 22 пројекта, а укупна вриједност додијељених средстава износи 75.000 евра. Почетком јуна објављен је други јавни позив за додјелу донација породичним пољопривредним газдинствима на подручју општине Двор. Јавни позив је отворен до 10. јула. Предвиђена је додјела донација за 75 пројеката, а укупан износ предвиђених средстава износи 75.000 евра - наводе из Фонда.

Фонд за све ученике осмих разреда школа Сисачко-мославачке жупаније организује бесплатну посјету инфо-центру о радиоактивном отпаду у Двору с циљем информисања јавности о пројекту, а за све заинтересиране организују обиласке центра за збрињавање радиоактивног отпада на Черкезовцу.