latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:40 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Нови Град: Добродошла помоћ Владе за санацију штета од поплава (ВИДЕО)

Влада Српске данас је исплатила милион марака за санацију штете од елементарних непогода. Средства су дозначена општинама Србац, Модрича, Вукосавље и Нови Град. У Новом Граду мјештани санирају оштећене објекте, а приводи се крају и процјена штете. Помоћ Владе од 100 хиљада марака добро ће доћи за санацију.
Обнова кућа у Новом Граду - Фото: РТРС
Обнова кућа у Новом ГрадуФото: РТРС

Невријеме које је 20. маја захватило дио општине Нови Град причинило је највише штете пољопривредним усјевима. Оштећени су многи објекти и путеви.Мјештани Равница и Водичева већ су властитим средствима санирали дио штете.

- Раскрило нам је све објекте и кућу и курузану и шталу. Све што је било. Од пољопривредних усјева имали смо башту, жито све је баш уништено - прича Радмила Ковачевић из Равница.

На њене ријечи се надовезује Шехерзада Поповић из Доњег Водичева.

- Овдје је лед уништио све. Значи комплет башту, кукурузе. Све се наново радило. Куће су биле уништене у кућама поплаве - рекла је Поповићева.

У општинској управи кажу да су добили 135 захтјева грађана за процјену штете у пољопривреди и 121 захтјев за штету на објектима. Комисија још ради на процјени а помоћ Владе је значајна.

- Значајно нам је то што смо добили сто хиљада, значи као једна од четири општине у Српској. Сигурно да тај износ неће бити довољан да се санирају све штете. Оно што треба подвући, то је да прије свега ова штета у пољопривреди - истакао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Након невремена одмах је ангажована механизација на уређењу локалних путева и чишћењу одводних канала.