latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:41 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

У Приједору се ради на заштити од поплава; У току регулација корита Милошевице (ВИДЕО)

У Приједору се ради на заштити од поплава. У току је регулација корита ријеке Милошевице која се протеклих година, усљед обилних падавина, излијевала и плавила насеља Врбице и Тополик.
Регулација Милошевице - Фото: РТРС
Регулација МилошевицеФото: РТРС

За ове радове издвојено је три милиона и 600.000 марака. Најављена је и исплата помоћи из градског буџета за домаћинства која су била заплављена.

Корито ријеке Милошевице, које усљед јаких киша није могло да прими велику количину воде продубљено је, проширено, очишћено од растиња и обложено заштитом од камења.

Први резултати већ су видљиви, јер се током обилних падавина протеклих мјесеци вода задржала у кориту.

- Ово је за мјесну заједницу најбитнија ствар што може да се деси, а то је да се заштити 4.000 становника од поплава. Сваке године ту је било поплављено око 200 кућа, што је било претешко и за државу и за нас - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Орловача Ранко Јаковљевић.

Завршена је четвртина планираног посла која је коштала око 800.000 марака, а радови би требало да буду потпуно готови до краја године. Тренутно се ради на изградњи парапетног зида у дижини од 300 метара на критичним тачкама у кориту Милошевице.

- Око 1.600 еатра је планирано да се изврши регулација водотока. Треба напоменути да је ово прва фаза, да постоји и друга фаза, у некој будућој фази треба да се уради још толико - рекао је представник извођача радова Раденко Црногорац. 

Град ће из буџета издвојити 200.000 марака помоћи за домаћинства која су током претходних поплава претрпјела штету.

- Између осталог та домаћинства налазе се у Орловачи, Тополику, Врбицама, Бишћанима, Ризвановићима, такође имамо и Рашковац. Сви они биће позвани да у наредној седмици дођу у градску управу и добиће средства из буџета града - нагласио је градоначелник приједора Слободан Јавор. 

Зависно од степена штете која су претрпјела у поплавама, домаћинствима ће бити додијељена средства у износу од 2.500 до 4.000 марака.