latinica  ћирилица
20/06/2024 |  10:02 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Ватикан ускоро проглашава Кухарића блаженим?

Кардинала Фрању Кухарића, који је на челу Римокатоличке цркве у Хрватској био током ратних 90-тих година прошлог вијека, Ватикан ће ускоро прогласити блаженим, што представља пут до канонизације, односно његовог проглашења за свеца, пишу београдске Вечерње новости.
Ватикан (фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI) -
Ватикан (фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

Лист наводи да би на тај начин Ватикан, који се не оглашава у случају контроверзног кардинала из времена Независне Државе Хрватске Алојзија Степинца, могао да награди Кухарића за чињеницу да је у континуитет хрватске државе убрајао усташку творевину НДХ.

- Процес Кухарић покренут је прије готово 12 година. Према садашњим сигналима, нема никаквих препрека за његову канонизацију, за разлику од Степинца који ће тешко бити проглашен светим за живота папе Фрање - рекао је за овај лист извор из Ватикана.

Саговорник листа, свештеник који је дуго на одговорним функцијама у Ватикану, подсјећа и на везу између Кухарића и Степинца, који је га је одмах након стицања дипломе теологије 1945. године поставио најприје за свештеника, а касније и управника жупе Раков Поток.

Када је почео судски поступак против Степинца, Кухарић га је бранио, оптужујући комунистичку власт за његов прогон.

Обимни документи из ватиканских архива још нису истражени, а Ватикан не открива да ли је у међувремену пронађено још папира из Другог свјетског рата, поготово из прве ратне године која посебно третира улогу Степинца.

- Папа никако не жели да се у међувремену открије нешто што би компромитовало Цркву, посебно не у овим турбулентним временима - рекао је саговорник листа.