latinica  ћирилица
20/06/2024 |  12:30 ⇒ 12:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац једногласно изабран за шефа Одбора за националне мањине

Хрватски саборски Одбор за избор, именовања и управне послове, данас је једногласно и без расправе прихватио приједлог да се Милорад Пуповац (СДСС) изабере за предсједника Одбора за људска права и права националних мањина.
Милорад Пуповац - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ПуповацФото: ТАНЈУГ

Сабор ће данас, у оквиру тачке о изборима и именовањима, расправити и приједлог да се Пуповац изабере за предсједника Одбора за људска права и права националних мањина, пренијела је Хина.

Прошле недјеље је премијер Хрватске Андреј најавио да би Пуповац могао да буде да буде изгласан за предсједника тога Одбора, ако буде кандидат Клуба националних мањина.

- Традиција је да увијек Клуб мањина даје свог представника да буде предсејдник тог одбора. Ми ћемо, као ХДЗ, поштовати ту традицију, и други су се партнери с тиме сложили. Домовински покрет ће видјети ко ће бити кандидат, па ће складно томе гласати. То је на њима, али коалиција ће нормално функционисати - нагласио је премијер Пленковић након коалицијског састанка нове парламентарне већине.

Предсједник Домовинског покрета (ДП) Иван Пенава прошле недјеље је након тог састанка најавио да ће ДП направити својеврстан корак назад као залог стабилном функционирању већине.

- Направили смо компромис да ћемо видјети ко је то име. Ако то име буде било ко ко није члан СДСС, ДП-у је то прихватљиво. Ако ће се радити о члану СДСС-а као представнику политичке странке, ДП и наши саборски заступници ће бити против тога. Уз разумијевање става остатка владајуће већине да ту причу подрже складно својим ставовима и вриједностима - казао је Пенава.