latinica  ћирилица
20/06/2024 |  17:50 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Човић: БиХ нема стратегију спољне политике

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић рекао је да БиХ нема стратегију спољне политике и да иступи у иностранству чланова Предсједништва и министра иностраних послова у Савјету министара без усаглашеног става не воде ничем добром.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Требали смо давно оно што смо потписали и договорили у децембру 2022. године да усвојимо законом и реализујемо стратегијом спољне политике - рекао је Човић новинарима.

Он је констатовао да БиХ мора хитно да изађе из ситуације да је представљају два бошњачка члана Предсједништва и да се мора градити међусобно повјерење.

- Док сам био у Предсједништву БиХ од 2014. до 2018. године, када сам год ишао у Генералну скупштину УН тај говор је био на Предсједништву и морао је добити подршку друга два члана. Тада се чита говор који је говор Предсједништва, а када се иде овако појединачно јасно је да се заступају лични интереси - национални или станачки - истакао је Човић.

Он је као примјер навео позив бошњачког члана Предсједништва БиХ федералном парламенту да не подржи именовање судија Уставног суда БиХ.

- Члан Предсједништва БиХ, који би требао да води спољну, безбједносну и евентуално монетарну политику, што су надлежности Предсједништва, улази у простор гдје му није надлежност - рекао је Човић.

Он је истакао да се из тог стандарда понашања хитно мора изаћи иначе ће међународна заједница све да ради за домаће политичаре.