latinica  ћирилица
20/06/2024 |  17:59 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Клуб СНСД-а и Српски клуб против допуна Кривичног закона БиХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да чланови овог и Српског клуба неће подржати допуне Кривичног закона БиХ које је предложио посланик Нихад Омеровић, јер би то био пренос надлежности.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

Вулићева је навела да Кривични законик Републике Српске садржи кривична дјела која су предвиђена измјенама и допунама Кривичног закона БиХ које предлаже Омеровић, а тичу се напада на повратнике, угрожавања безбједности, те дјела против јавног реда и мира.

Она је упитала зашто Министарство правде у Савјету министара не би радило на приједлогу измјена и допуна Кривичног закона, наводећи да би се тада озбиљније приступило томе.

Посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул рекао је током расраве да не заговора да се о овом закону расправља у хитној процедури, већ у скраћеном поступку.

- Приједлог закона се тиче материје коју треба обрадити, а нејасне одредбе остављају могућност произвољног тумачења. Оставио бих могућност да се може амандмански дјеловати како би закон могли поправити - рекао је Кожул.

Посланик СДА Един Рамић рекао је током дискусије да је ријеч о законском приједлогу којим се, како каже, покушава поправити безбједносна ситуација у срединама у којима су повратници у мањини.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису подржали приједлог Омеровића да се о Приједлогу закона о допунама Кривичног закона БиХ расправља по хитном поступку.

Образлажући приједлог, Омеровић је рекао да је ријеч и измјенама и допунама Кривичног закона којим се предвиђају оштрије мјере и на ефикаснији начин штити имовина и безбједност повратника.