latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:31 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Српска се у Дејтону спомиње 57 пута, ПИК не постоји (ВИДЕО)

Савјет за спровођење мира у БиХ не постоји у Дејтонском мировном споразуму и нико није обавезан да поштује и уважава његове ставове - ово је порука из Републике Српске, након данашњег засједања Управног одбора ПИК-а, на којем је поново осуђена политика Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Подсјећају и да Кристијан Шмит нема одлуку Савјета безбједности УН о именовању.

Ипак, и Шмит и ПИК оптужују Српску да ради против Дејтонског споразума у коме је пуним именом наведена 57 пута, а кроз одредницу ентитет још 95. С друге стране, ПИК-а у Дејтону нема!

ОХР остаје, о оперативној употреби Бонских овлаштења није се говорило на ПИК-у, једногласна подршка дијела међународне заједнице, тврди Кристијан Шмит, није изостала.

Русију и Кину очигледно не подводи под појам међународна заједница.

Обрушио се Шмит на Републику Српску због најава документа о раздруживању, што је изнуђени потез након усвајања Резолуције о Сребреници.

- Ја мислим да такви потези у овом тренутку не би прошли без реакције и сви морају бити свјесни да је ово опасна игра. Понашање органа Републике Српске које иде против Дејтона неће бити толерисано. У комуникеу смо рекли да ПИК позива Српску да одустане од политике која не признаје високог представника и да сарађује са високим представником - рекао је Шмит.

Република Српска би сарађивала са високим представником да је потврђен у Савјету безбједности Уједињених нација. Кристијан Шмит ни данас није показао документ који би то потврдио, иако смо га то питали.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић каже да дјелује као да су закључке ПИК-а писали бошњачки представници.

- Оптужују Републику Српску за рушење Дејтонског споразума, а затим је позивају да прихвати Шмита чије је нелегално именовање плод безочног кршења анекса 10 тог споразума. Свако засједање такозваног ПИК-а и свако мијешање осиљене амбасадократије у унутрашња питања, представља корак назад за БиХ, њен европски пут и пријеко потребни дијалог представника свих народа - истакла је Цвијановић

- Ми из Републике Српске, која је потписник Дејтонског споразума и његових анекса, смо много пута пажљиво читали Споразум и нигдје, ни у једном анексу или било гдје, нисмо наишли на постојање ПИК-а. Поштујући Дејтонски споразум и Анекс 10, тренутно у БиХ не постоји високи представник. Ми не можемо одустати од било какве "лоше или негативне политике" из разлога што не можемо одустати од Дејтонског споразума - поручио је делегат у Кклубу Срба у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић

Позвао је Кристијан Шмит у име чланова крњег УО СИМ, да Република Српска именује судије у Уставни суд БиХ и поштује одлуке суда.

То што су оне раније доносене прегласавањем српских судија од удружених страних и бошњачких, за Шмита и амбасадоре ПИК-а ваљда је врхунац демократије.

- ПИК може да тражи да НАСА пошаље Кристијана Шмита на мјесец. Оно што ми радимо радимо у интересу свог народа, а не у интересу ПИК-а. Радимо оно што је одобрено у институцијама Српске. Захтјеви ПИК су знак потопуне дезорганизације политике која је у БиХ није довела до напретка, која је у БиХ довела до блокаде договора народа дохговоре ентитета и стално изазвиа тензије - изјавио је предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

- Кристијан Шмит је туриста и креатор хаоса који нас прати протеклих годину и по дана. Он се не залаже ни за шта друго осим за хаос, немире, свађе и додатно удаљавање народа, а требао би све супротно да ради - поручила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић.

Иако је током цијеле конференције за новинаре упорно понављао да има пуну подршку ПИК-а за свој нелегитимни мандат, Кристијан Шмит је признао да је недавно у Паризу разговорано о будућем статусу ОХР-а у контексту европских интеграција БиХ, нови су најављени у Берлину.

- Умногоме ће то зависити од резултата националних избора у Француској, Великој Британији и европском парламенту - рекао је Шмит.

Извор информација о ситуацији у Републици Српској за ПИК је потпредсједник Српске Ћамил Дураковић, од кога су амбасадори чули да је угрожена безбједност бошњачких повратника.

О учесталим нападима на Србе, паљењу њихове имовине, чињеници да су сведени на статистичку грешку у Федерацији, Шмит је проговорио тек на наше питање и овлаш их осудио.