latinica  ћирилица
21/06/2024 |  10:42 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Неуравнотежен и неконструктиван приступ ПИК-а ситуацији у БиХ

Састанак појединих чланова Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ, на нивоу политичких директора, још једном потврђује неконструктиван и неуравнотежен приступ ове структуре ситуацији у БиХ, одступање од дејтонских принципа и њихово произвољно тумачење, речено је Срни у Амбасади Русије у БиХ.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

- Никакви такви скупови не могу оповргнути очигледну чињеницу нелегитимности Кристијана Шмита као високог представника - истичу у овом дипломатском представништву у реаговању на коминике ПИК-а.

Без учешћа Руске Федерације, истакли су из Амбасаде, напори међународне заједнице да се постигне главни циљ - међуетничко помирење, хармонична интеракција конститутивних народа у БиХ - осуђени су на пропаст.

Политички директори Управног одбора Савјета за спровођење мира након јучерашњег састанка у Сарајеву позвали су све стране да промовишу окружење које ће погодовати помирењу и при томе изнијела низ критика и упозорења руководству Републике Српске.

УО ПИК-а је осудио, како кажу, флагрантне нападе владајуће коалиције у Републици Српској на Општи оквирни споразум за мир, уставни и правни поредак БиХ.