latinica  ћирилица
21/06/2024 |  12:11 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Минић: Континуирано отварамо нове теме о сарадњи са Србијом

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да се континуирано отварају нове теме о сарадњи са ресорним министарством из Србије, уз већ постојећу сарадњу која је озваничена и посредством три документа која су потписана у оквиру Свесрпског сабора.
Саво Минић (фото:TANJUG/ Јадранка Илић) -
Саво Минић (фото:TANJUG/ Јадранка Илић)

Минић је истакао да неки од меморандума и споразума представљају наставак сарадње, прије свега у области ријечних токова и газдовању водним добрима.

Он је навео да је договорена сарадња у области аграрних плаћања, прије свега када је ријеч о размјени искустава о прописима и процедурама доношења аката, те усклађивању са европским прописима, али и имплементацији ИПАРД програма.

- Србија је користећи ИПАРД програм унаприједила одређене ствари и позитивне праксе ћемо пренијети у Републику Српску - поручио је Минић.

Он је додао да ће се примјењивати и модалитет који Србија има у смислу утврђивања пољопривредних површина, односно засијаних култура, што ће допринијети лакшем обрачуну и уз мање администрације и већу правичност олакшати пољопривредницима остваривање права.

Минић је посебно истакао сегмент заједничког наступа на трећим тржиштима, посебно у дрвопрерађивачком сектору, јер је то један од најзначајнијих ресурса у Републици Српској.

- Разговарали смо о нивелисању цијена дрвно-шумских сортимената да би финалисти и полуфиналисти имали реалне и приближне улазне цијене. Сада је у Српској, посебно када је ријеч о храсту и букви, цијена много нижа него у окружењу. Њихови дрвопрерађивачи желе да се то усклади и то је добар потез који представља предуслов за заједничку сарадњу и излазак на трећа тржишта - рекао је Минић.

Он је додао да су са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије разговарали и о признавању одређених сертификата, попут оних које издаје Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан", а које се односе на пропратну документацију за месо и прерађевине од меса.

Минић је навео да ће сарадња бити унапријеђена и у сегменту ловства, прије свега ловног туризма, те ће бити договорена и сједница ловачких савеза Србије и Српске.

- Са Србијом, која је наш највећи спољнотрговински партнер, желимо омогућити још лакши промет роба, услуга и људи, али и унаприједити сарадњу у сваком сегменту два министарства - истакао је Минић.

Он је нагалсио да је Свесрпски сабор изузетно значајан за српски народ који живи не само на овим просторима већ и шире у смислу већег интегрисања и сарадње.