latinica  ћирилица
21/06/2024 |  13:27 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Клокић: Унапређење сфере дигитализације корисно за грађане и привреду

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да ће ресорно министарство активно радити на унапређењу сфере дигитализације у Српској да би грађанима и привредницима било олакашано добијање личних и других докумената потребних у животу и пословању.
Златан Клокић - Фото: Уступљена фотографија
Златан КлокићФото: Уступљена фотографија

Клокић је рекао новинарима у Бањалуци да министарство које води има координациону улогу у програму "Дигитална Европа", којем је БиХ раније приступила и у складу са којим треба да буду испоштовани ставови Српске.

- Циљ је да се унаприједи сфера дигитализације у Српској и да људи и наши привредници уштеде вријеме када је ријеч о активностима попут издавања личних докумената и оних који су им потребни за пословање, да мање времена проводе на шалтерима. То је веома битно за Српску и њену привреду - појаснио је Клокић.

Он је рекао да су модерна Европа и регион на овом плану много корака испред.

- Морамо бити активни да сустигнемо те трендове у сфери дигитализације. И да тиме постанемо дио модерне Европе - рекао је Клокић новинарима на конференцији "Мрежа европских центара за дигиталне иновације: Услуге партнерских организација", која се данас одржава у просторијама Народне скупштине Српске у Бањалуци.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто рекао је да БиХ, која је на овом плану у заостатку, треба да учини много више на плану дигиталне трансформације, што ће користити грађанима и привредницима.

- То би значило да можете без папира и доласка на шалтере електронски комуницирати са државом и слично. Развој електронских сервиса према грађанима и фирмама јесте нешто с чиме на овом плану морамо кренути - рекао је Форто и додао да ове пројекте треба развијати у БиХ с обзиром на то да се на основу тога могу повући знатна средства из ЕУ.

Бојан Ћудић из "Едих" конзорцијума партнерских организација из Републике Српске, који су у сарадњи са Одбором за европске интеграције и регионалну сарадњу парламента Српске организовали конференцију, рекао је да су њихови партнери дигитални иновациони хаб "Онекс", Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву, компаније "М:тел" и "Ланако", као и Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге Српске.

- Ова мрежа подразумијева сет услуга које треба да олакшају дигиталну транформацију малих и средњих предузећа на овим просторима - рекао је Ћудић.

Циљ конференције јесте да активности Мреже европских центара буду представљене клијентским предузећима, а њени учесници су пружаоци услуга у области дигиталне трансформације, као и представници предузећа која траже одређења ИТ рјешења за унапређење свог пословања.