latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:14 ⇒ 14:14 | Аутор: sputniknews.com

Вучић разговарао са Макроном

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са француским предсједником Емануелом Макроном, и замолио га да стане уз Србију на њеном тешком путу ка очувању мира и стабилности, упркос свим недаћама са којима се на том путу сусреће.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Вучић је на друштвеним мрежама објавио да је у разговору нагласио важност континуитета у рјешавању питања од значаја за Србију, поготово у погледу Косова и Метохије и услова у којима живи обесправљена српска заједница.

- Поновио сам да ово питање и даље треба да заузима високо мјесто на агенди ЕУ, уз снажан дипломатски ангажман у циљу коначне реализације Бриселског споразума и формирања Заједнице српских општина, као основе за изградњу одрживог мира и гаранције безбједности за српски народ - навео је Вучић.

Како је додао, у разговору је истакао да залагање за дијалог остаје темељ политике Србије у регионалним односима и најважнији чинилац у рјешавању тешких питања која су пред свима нама.

- Зато сам замолио предсједника Макрона да стане уз Србију на њеном тешком путу ка очувању мира и стабилности, упркос свим недаћама са којима се на том путу сусреће - написао је Вучић.

Вучић је навео да је са Макроном разговарао о горућим питањима у региону, актуелним политичким променама у европским и глобалним оквирима и о могућем утицају на Србију и њено мјесто у датом контексту, као и о потреби за стратешком сарадњом у обликовању будуће путање нашег континента и свијета у цјелини, као и у рјешавању хитних питања у погледу регионалне безбједности и економске стабилности.