latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:14 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Независни оператор система БиХ саопштио зашто је дошло до нестанка струје

Независни оператор система у БиХ саопштио је да се утврђују околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова. Према првим информацијама, то се десило због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400 киловолтних интерконективних водова, што је за посљедицу имало каскадно преношење поремећаја на ЕЕС БиХ.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Из НОСБоХ-а наводе да се сличан сценарио десио јуче када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

- Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ. С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом БиХ има највећи број интерконективних далековода, није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је тренутно цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска, те дио Србије.

- Врше се оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400 kV и 220 kV трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бањалуци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Какњу, Јабланици. Нормализацију стања отежавају високи напони у 400 кВ и 220 кВ мржи, који онемогућују укључење далековода - наводи се у саопштењу.

Из НОСБиХ-а напомињу да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља НОСБиХ-а, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.