latinica  ћирилица
21/06/2024 |  16:22 | Аутор: N1

Лајчак остаје на позицији изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Мирослав Лајчак остаје на позицији Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштина и остала питања, рекао је у Бриселу један дипломата из Службе за спољне послове упознат са процесом.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

- Мирославу Лајчаку мандат истиче 31. августа, али је Жозеп Борељ одлучио да га продужи за неколико мjесеци - рекао је он.

Борељ се одлучио на такав корак јер сматра да би нови Високи представник ЕУ морао да буде тај који ће одредити свог Специјалног представника, тврди он.

Међутим, неизвjесно је колико дуго ће Лајчак остати на тој функцији.

- Лајчак ће остати на тој позицији колико год буде потребно, како би били сигурни да процес не остане без медијатора - рекао је тај дипломата.

Новог високог представника ЕУ, који је и шеф дипломатије Уније, бира Европски Парламент у оквиру избора ЕУ Комисије, а на основу прijедлога Европског Савjета. Избор Комесара планиран је за јесен, али може бити убрзан уколико политички договори буду постигнути раније.

Високи представник ЕУ потом именује своје специјалне представнике, па и оног који ће се бавити дијалогом Београда и Приштине.