latinica  ћирилица
21/06/2024 |  18:15 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

О њој прича цијели регион: Деветогодишња Лена из Обреновца најмлађи бурек-мајстор (ВИДЕО)

Основци су једва дочекали распуст да могу уживати у неспутаној игри, али једна дјевојчица из Обреновца има сасвим другачија интересовања. Деветогодишња Лена Кљајић најмлађи је бурек-мајстор у Србији и о њој прича цијели регион. Ситна пецива, пите и бурек спрема од своје пете године и тако наслиједила тајне заната од оца.
Мала пекарка у Обреновцу - Фото: РТРС
Мала пекарка у ОбреновцуФото: РТРС

Завршила је трећи разред основне школе с одличним успјехом, има девет година. Док се њене вршњакиње играју луткицама, она у малом пекарском одијелу, скројеном по мјери, ужива да прави укусне пите и бурек. Лена је љубав према пекарству наслиједила од родитеља, који су власници пекаре у Обреновцу. Док гледамо како вјешто мијеси и пребацује тијесто изнад главе, сигурни смо да би јој на вјештини позавидјеле многе искусне куварице.

-  Тата ме научио да правим бурек, гледала сам од њега како он прави, свидело ми се и онда сам ја кренула да правим. Прво треба да се пребаци коре, онда послије се нафилује са сиром, и савије се и онда после прави се пита - прича Лена Кљајић.

Лена пите и бурек припрема као прави професионалац, а како и не би кад то ради већ годинама.

- Са пет година сам направила нека пецива, па та ситна, кифлице, рол-виршлице и мини-пице - додала је мала Лена.

Лена има још три сестре, али она највише воли да проводи вријеме у пекарској кецељи.

- Она је највише показивала то нешто да хоће да ради са тестом, да се игра, да прави, да меша брашно и с временом, ето, кренула је то ситно пециво са пет година и гледајући свог оца, после је кренула да прави сама те савијаче, да развија тијесто и лепо се снашла у томе - прича Слађана Кљајић, Ленина мајка.

Ова необична дјевојчица има и друга несвакидашња интересовања – обожава и тренира фудбал, брине о коњима, помаже оцу на њиви, а жели да вози трактор.

- Она је једноставно јединствена у тим неким стварима, није у том фазону сад мора "ТикТок" или нешто тако – не, једноставно таква је, и баш се поносим тиме - додала је Ленина мајка.

Лена има времена и за дружење с вршњацима. Да ли ће пекарство бити њен животни позив - још није чврсто одлучила, али зна како ће провести распуст.

- Мислим да ћу да будем пекарка, не знам још.  Нећу баш цијели распуст провести у пекари, мало ћу да играм фудбал - поручила је малена Ленка.

С обзиром на то колико је укусна Ленина пита, не би требало много да се двоуми. Какав год животни избор да направи - неће погријешити, јер све што ради - ради с љубављу и преданошћу, на којој јој могу позавидјети и одрасли.