latinica  ћирилица
21/06/2024 |  20:44 | Аутор: РТС

У близини Израела пронађена олупина брода стара три хиљаде година

Олупина брода стара више од 3.000 година са нетакнутим теретом пронађена је код сјеверне обале Израела, а предмети са мистериозног пловила биће ускоро представљени јавности.
Олупина брода (Фото: EPA-EFE/STR THAILAND OUT, илустрација) -
Олупина брода (Фото: EPA-EFE/STR THAILAND OUT, илустрација)

Олупину брода и дијелове његовог терета, на дубини од око два километра, на дну Средоземног мора,.открила је компанија "Energean", која послује у близини Израела.

Истраживање које је спровела компанија открило је бродски терет од стотина амфора, бокала са двоструком ручком у којима се складиштила роба попут вина или маслиновог уља током бронзаног доба.

- Изгледа да је брод потонуо због олује или због пиратског напада – што је била уобичајена ствар у касном бронзаном добу - рекао је Јакоб Шарвит, шеф Поморске јединице Израелске управе за антиквитете.

Олупина је пронађена прошле године на 90 километара од обале сјеверног Израела, а званичници су процијенили да датира из 14. или 13. вијека пре нове ере.

Стара више од три миленијума, датира из времена када је поморска трговина почела да цвијета током бронзаног доба.

Тим компаније "Energean" који је истраживао море пронашао је бројне врчеве нагомилане на морском дну, рекао је директор Организације за животну средину Карнит Бахартан.

„Када смо им (властима задуженим за антиквитете) послали слике, испоставило се да је то сензационално откриће, далеко изнад онога што смо могли да замислимо“, рекао је Бахартан.

Шарвит је додао да је локација налаза открила да су древни поморци могли да се крећу без увида у било коју обалу, вјероватно користећи положај звијезда и Сунца.

- Ово је откриће свјетске класе које мијења историју - нагласио је Бахартан.

"Energean" је извео операцију вађења неких од предмета, који ће ускоро бити представљени јавности.