latinica  ћирилица
21/06/2024 |  20:53 | Аутор: СРНА

Матијашевић: Воља српског народа неће бити сломљена

Предсједник Покрета "Одбрана Српске" Дарко Матијашевић поручио је вечерас да српски народ на све актуелне притиске и изазове мора да одговори јединством и подршком руководствима Републике Српске и Србије.
Дарко Матијашевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дарко МатијашевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Матијашевић је на трибини у бањалучком насељу Мотике истакао да санкције и политички прогон предсједника Републике Српске Милорада Додика неће сломити вољу Српске и српског народа.

Он је навео да Додик има огромну подршку српског народа, који има непогрешив осјећај за опстанак и зна да препозна лоше намјере.

- Огромни притисци и изазова неће стати и морамо давати одлучан одговор јединством свих субјеката друштва. Подршком предсједнику Додику и институцијама Српске. Подршком Србији и предсједнику Александру Вучићу - рекао је Матијашевић.

Према његовим ријечима, на ове притиске и изазове мора се одговорити и поштовањем Српске православне цркве, кориштењем духовне снаге и воље народа.

- То је оно што је основа нашег државног, националног и народног јединства. Осим тога, морамо сачувати и мир - поручио је Матијашевић.

Он је нагласио да Српска само политичким и демократским средствима има пун капацитет у заштити националних интереса, поштујући Устав и Дејтонски мировни споразум, као и друге народе и све различитости.

Матијашевић је упозорио да се не смије дозволити обмана и интервенционизам било кога извана кроз дјеловање нелегалног Кристијана Шмита и друге облике интевенционизма.

- Срби то никада нису толерисали и наш несаломљив слободарски дух се поново потврђује. Сви морају поштовати Устав, али и темељна права народа. Сигурни смо у државничко вођство и рационалне одлуке предсједника Додика и Вучића. Свесрпски сабор је то потврдио и видимо снажне акције јединства Српске, Србије и Срба у региону - рекао је Матијашевић.

Он је нагласио да Срби имају тај потенцијал и историјску улогу у одређивању своје судбине, али и судбине и просперитета региона и шире.

Генерал у пензији Драгомир Андан дао је пуну подршку руководству Републике Српске на свим нивоима власти. "Као борац спреман сам да се одазовем позиву за одбрану Српске", рекао је Андан.

Пуковник у пензији Борислав Вукичевић рекао је да је српски народ уједињен око руководства Републике Српске.

Он је навео да је Свесрпски сабор одговор на притисак дијела међународне заједнице прије свега САД, Њемачке и Велике Британије на српски народ и Српску.

Трибини је претходило полагање вијенаца погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.