latinica  ћирилица
22/06/2024 |  07:54 ⇒ 09:13 | Аутор: sputniknews.com

Антонов: Америка затвара руски визни центар, ситуација се погоршава

Америчке власти затварају оба одјељења визног центра Русије у Вашингтону и Њујорку, саопштио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/WALLACE WOON) -
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/WALLACE WOON)

- Свакодневно се врше напади на нас. Данас су нам Американци послали обавјештење да се затвара визни центар и сада на плећа руских дипломата и конзула пада додатни терет - рекао је Антонов, истакавши да се ситуација са руским дипломатским представништвима "све вријеме погоршава".

Он је истакао да америчка страна није образложила одлуку, али је поручио да ће руска амбасада урадити све да сународницима пружи неопходне правне и конзуларне услуге.

Поред тога, америчке власти су ускратиле руским дипломатама могућност да не плаћају порез у земљи.

- То је још један ситан, подли напад Американаца на руске дипломате. Одузели су нам картице које нас ослобађају од пореза. Оне предвиђају привилегије за дипломате било које земље које им омогућавају да живе (у страној земљи) и не плаћају порезе. Нико од нас ни намјерава то да ради. Имамо своју државу којој плаћамо и којој ћемо плаћати порез - поручио је амбасадор.

Антонов је оцијенио да САД свим силама покушавају да "сломе Русију, да измјене спољну политику Москве и натјерају дипломате да се сакрију иза зидова амбасаде".

- То се неће догодити. До посљедњег дипломате, све док смо овде, ми ћемо извршавати наше задатке и инструкције које добијамо из наше престонице. Нећемо одустати, наставићемо са радом - поручио је руски амбасадор.

Антонов је констатовао да не види изгледе ни за паузу у деградацији руско-америчких односа, а да се не говори о њиховом побољшању.
САД су раније увеле неколико рунди санкција против руских дипломата.

Конкретно, администрације бивших предсједника Барака Обаме и Доналда Трампа протерале су десетине запослених у дипломатским мисијама и затвориле су конзулате у Сан Франциску и Сијетлу, руско трговинско представништво у Вашингтону и друге зграде које су руско дипломатско власништво. Москва је одговорила контрамјерама.