latinica  ћирилица
22/06/2024 |  08:43 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Колико средстава треба да издвојимо уколико купујемо стан? (ВИДЕО)

Када говоримо о цијенама квадрата, у самом центру града та је цијена престигла и рекордних 5.000 КМ, истакла је за наш Јутарњи програм агент за некретнине Барбара Фабић.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

- Ту су наравно и атрактивна насеља, попут Нове Вароши и Росуља,  гдје је цијена квадрата од 4.000 КМ, са друге стране имамо и подножје Старчевице, које држи цијену од 3.800 до 4. 000 КМ, док су насеља попут Буџака и Аде, мало приступачније, те је цијена квадрата испод испод 3.000 КМ - наводи Фабићева.

Када је ријеч о куповини новог стана, или стана старе градње, Фабићева наводи да када се све цијене упореде и ставе на папир, сведе се на исто, да ли ви купили нови стан или стан старе градње који мора да се реновира.

- У таквим ситуацијама, имамо клијенте који желе да купе стан старе градње, ми их тада савјетујемо да се консултује са архитектом - додаје Фабићева.

На питање, која то клијентела, са оваквим цијенама купује станове у Бањалуци, Фабиећва наводи да нема одређене групе људи.

- Имате ту и младе брачне парове, који путем кредитних средстава узимају станове, имате наше људе који су ван наших граница, па су стекли одређена новчана средстава, те улажу у некретнине код нас, имамо клијенте који су имали маљи стан, који су продали доплатили одређену суму новца, па купили већи стан - наводи Фабићева.

Додаје, да се мањи станови више купују, јер се као инвестиција могу даље прослиједити.

Када је ријеч о односу понуде и потражње најма станова у Бањалуци, Фабићева додаје да је понуда тренутно мало већа него потражња, а да је резлог томе што су у неком претходном периоду купци станове у виду некретнина.

- Најнижа цијена најма стана у Бањалуци, која се тренутно може наћи јесте 450 КМ и то је само за најам. Трошкови режија се плаћају посебно, а они играју велику улогу у формирању саме цијене за најам. Ако су трошкови режија већи, најам мора бити мањи и обрнуто. У прехтодном периоду није дошло до поскупљена цијене најма стана, а ја лично сматрам да неће ни доћи. Када је ријеч о изнајмљивању станова, ми као агенција станове изнајмљујемо на минимум годину дана, за који се потпису уговор. Имате ту и депозит који се уплаћује обично у износу једне станарине - додаје Фабићева.

Наводи да када је ријеч о најму станова, они служе само за то, те се не смију користити у било какве друге сврхе, осим становања.

- Када су у питању нови станови, ми водимо записнике, односно пописјуемо ствари које се налазе у стану, њихове гаранције, прије уласка и након изласка станара - додаје Фабићева.

Додаје, да за сада нема назнака да ће доћи до пада цијена по квадрату, али да не би требало ни да та цијена расте.