latinica  ћирилица
22/06/2024 |  09:46 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Кустурић: Политичари из Сарајева очигледно не мисле да хеликоптери спасавају животе (ВИДЕО)

Када дође до пожара, веома је битно реаговати правовремено, поготово када је ријеч о неприступачним теренима, што је један од разлога зашто је хеликоптер МУП-а Србије стациониран у Требињу, рекао је за наш Јутарњи програм Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.
Хеликоптер из Србије у Требињу - Фото: РТРС
Хеликоптер из Србије у ТребињуФото: РТРС

- Разлог стационирања хеликоптера доље, је тај да ако дође до пожара, веома је битно да га што прије санирате, да се не би проширио. У таквим ситуацијама важно је реаговати правовремено, поготово на неприступачним крајевима. Договор је да се у случају пожара, може тражити помоћ Хеликоптерске јединице МУП-а Србије - навео је Кустурић.

Напомиње, да када је ријеч о стационираном хеликоптеру, његова искључива намјера јесте гашење пожара.

- Чак смо и јуче били у приправности, уколико затреба, да пружимо помоћ Црној Гори у гашењу пожара - додаје Кустурић.

Додаје, да мора поменути и сарадњу са Републичком управом вивилне заштите, те да је сарадња са њима одлична. 

Сарадња Српске и Србије, очекивано, засметала је политичком Сарајеву. Након сабора, бијесни су и на хеликоптер из Србије. Нижу се реакције федералних политичких партија, траже повлачење хеликоптера, јер су кажу - прекршене процедуре.

- Никакве процедуре нису прекршене, не могу да вјерујем да овако добру ствар коментаришу на такав начин. Имали смо примјер огромног пожара на подручју Требиња, када смо видјели да не можемо то сами да санимаримо, а уз помоћ Хеликоптерске јединице МУП-а Србије, смо успјели да угасимо тај пожар - додаје Кустурић.

Како он додаје, Хеликоптерски сервис Српске, се увијек одазива на сваки позив упомоћ.

- Одговарали смо на позиве и из Федерације, зато ми нису ни јасни такви коментари - додаје Кустурић.

Истиче да Хеликоптерски сервис Српске тренутно посједује један вишенамјенски хеликоптер, а неријетке су ситуацију да посотоји потреба за двије, три медицинске евакуације.

- Имајући у виду да је Србија у претходних неколико година много уложила у набавку нових хеликоптера, дефинитивно су у региону земља која највише може да помогне. Након Свесрпског сабора, за тај хеликоптер смо били на обуци. Имамо довољно људских ресурса, те нам је потребан бер још један вишенамјенски хеликоптер. Дешавало се да имамо позив за гашење пожара, у моменту када смо имали медицинску евакуцију једне бебе, која је била приоритет - истиче Кустурић.

Додаје, да политичари из Сарајаве, очигледно не мисле да то њиховим становницима може да спаси живот.

Када је ријеч о пожарима, на просторима Српске, Кустурић истиче да је Хеликоптерски сервис Српске у претходне двије године, одговорио на 896 таквих позива, те да је за потребе гашења пожара утрошено 830 тона воде.